Soha nem engedik szabadon a négyszeres gyilkost

Tényleges életfogytiglanra ítélte másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla Nemeskéri Gusztávot négy ember megölése miatt. A férfi részben nyereségvágyból, részben pedig aljas indokból gyilkolt. Az Ítélőtábla súlyosbította az elsőfokú ítéletet.

A 40 éves férfit korábban már életfogytiglanra ítélte a Fővárosi Bíróság, amely azonban úgy határozott, 40 év múlva felülvizsgálható az elítélt feltételes szabadságra bocsátása. A súlyosbított másodfokú ítélet azonban kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét.

A csütörtökön kihirdetett jogerős ítélet szerint mind a négy emberölésben szerepet játszott a pénz. Nemeskéri Gusztáv először 1996-ban egy argentin ismerősét ölte meg 6 ezer dollárért, majd az Elmű díjbeszedőjét, mert attól tartott, feljelenti áramlopás miatt. Később egy postást gyilkolt meg 700 ezer forintért, majd féltestvérét egy családi elszámolás kapcsán. Áldozatait pisztollyal, közelről, kivégzésszerűen ölte meg, három embert a saját ingatlanában a XVI. kerületi Katóka utcában, egyet pedig annak közelében. A holttestek közül kettőt a kertben, egyet a pincében, egyet pedig a csömöri horgásztónál rejtett el. A negyedik gyilkosságot 1999 áprilisában követte el, egy hónappal azután, hogy a tényleges életfogytiglanra vonatkozó büntető törvénykönyvi rendelkezés hatályba lépett.

Nemeskéri Gusztávot már az argentin férfi megölése után poligráfos vizsgálatnak vetették alá, ám "nyomozati hiba" folytán az eljárás eredménytelen maradt. Ezt követően még háromszor gyilkolt a férfi - hangzott el az ítélőtábla szóbeli indoklásában. Amikor végül rendőrkézre került, többször is beismerte a négy gyilkosságot, megmutatta a helyszíneket és az elkövetés módját. A bíróság előtt azonban már csak féltestvére megölését ismerte el, de az eljárás egyéb adatai a beismerő vallomásokat támasztják alá.

Az elmeorvos-szakértő szerint Nemeskéri Gusztáv intelligenciahányadosa 120, amely meghaladja az átlagot.

A súlyosabb büntetés, tehát a tényleges életfogytiglan kiszabását az ítélőtábla azzal indokolta, hogy Nemeskéri Gusztáv az első gyilkosság után a számára szerencsés körülmények között elkerülte a felelősségre vonást. Lett volna lehetősége, hogy változtasson viselkedésén, ám éppen ellenkezőleg, a tendencia egyre negatívabb lett, és végül már a közeli hozzátartozói biztonságát is fenyegette a sorozatgyilkossá vált férfi. Nem látszik remény arra, hogy Nemeskéri Gusztáv megváltozzon, a társadalom védelme pedig azt indokolja, hogy legfeljebb csak kegyelemmel szabadulhasson - szögezte le a bíró.

Az elmúlt napokban a Fővárosi Ítélőtáblán ez már a második tényleges életfogytiglani ítélet volt: Bódi Zsoltot, a két halálos áldozatot és két életveszélyes sérülést eredményező oktogoni lövöldözés elkövetőjét is ezzel a büntetéssel sújtották.