Sok piszkos büfét találtak az ellenőrök

A tisztasággal, az edények mosogatásával és az élelmiszerek tárolásával kapcsolatban találták a legtöbb szabálytalanságokat a büfékben, éttermekben egy nyári hatósági ellenőrzés során. Az ÁNTSZ 22 vendéglátóhelyet bezáratott, ezek csak újabb ellenőrzés után nyithatnak meg újra.

A piszok, a mosogatási hiányosságok és az élelmiszerek nem megfelelő tárolása okozzák a legtöbb problémát a vendéglátóhelyeken - állapította meg az ÁNTSZ országos vizsgálata, melyet augusztus első napjaiban végeztek. A hatóság elsősorban olyan helyeket keresett fel, ahol nyáron nagyobb a forgalom: gyorséttermeket, cukrászdákat, strandbüféket és éttermeket. Ezernél több vendéglátóhelyet ellenőriztek, és összesen 13 millió forintnál is több bírságot szabtak ki.

A három leggyakrabban előforduló problémát a laboratóriumi vizsgálatok is alátámasztották, ezért az ÁNTSZ felszólította a vendéglátóhelyeket a precízebb tisztításra, fertőtlenítésre. A jól elkészített ételek is utólag szennyezetté válnak, ha később szabálytalanul tárolják őket, vagy nincs tisztaság a konyhán - mondta az ÁNTSZ munkatársa. 22 éttermet bezárattak, mert olyan mértékű szabálytalanságot találtak, hogy felmerült az ételmérgezés veszélye. Ezeket a helyeket csak újabb ellenőrzés után lehet újra nyitni.