Jövő héttől fizetik a kismamapótlékot

A Magyar Államkincstár jövő héttől kezdi kifizetni az elmaradt kismamapótlékokat. A legnagyobb összeg, amit házhoz visz a pénzespostás, 180 ezer 900, a legkisebb 6700 forint. A Pénzügyminisztérium azt ígéri, év végéig mindenki, akinek az államkincstár hivatalból megállapította jogosultságát, megkapja az elmaradt pótlékot. Akik úgy érzik, járna nekik a pénz, de mégsem kapták meg, jövő márciusig igényelhetik a támogatást.

Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára pénteken bejelentette, hogy jövő héttől elkezdik kifizetni az elmaradt kismamapótlékokat. Az államtitkár szerint még idén, legkésőbb december 31-ig mindenki megkapja a támogatást, akinek hivatalból megállapították az államkincstár területi igazgatóságai a jogosultságát.

Annak jár a pénz, aki 2000. január 1. és 2002 március 7. között gyesen volt, és nem kapott jövedelempótlékot. Összesen mintegy 300 ezer jogosultnak utalják a következő hetekben a pénzt, ez összesen legkevesebb 30 milliárd forint - mondta Veres.

A pótlékokkal a pénzespostások jövő héten indulnak útnak. Csak a jogosultak vehetik át a pénzt, személyesen a postástól. Hozzátartozó csak külön erre a célra nyomtatott, a postákon kapható meghatalmazással juthat az összeghez.

Mohos András, a Magyar Államkincstár vezetője szerint a legnagyobb összeg, amit kivisznek a postások, 180 ezer 900 forint lesz. A legkisebb pénz 6700 forint. A támogatás adómentes.

Aki 2000. január 1. és 2002. március 7. között egyetlen napot is gyesen töltött, egyhavi támogatást kap. Mohos hozzátette, hogy mindenki csak egy gyerek után veheti fel az elmaradt járandóságot, hiába voltak ikrei például.

Mohos figyelmeztetett: előfordulhat, hogy nem mindenki kap pénzt év végéig, aki a fenti időszakban gyesen volt és így járna neki a pótlék. Ilyen esetekben igényelni kell a pénzt, legkésőbb 2004. március 31-ig, különleges esetekben, ha például valaki külföldön tartózkodik hosszabb ideig, szeptember 30-ig kérheti a pótlék kifizetését az államkincstár területi igazgatóságainál.

Problémás eset lehet, ha valakinek időközben megszűnt a munkahelye, vagy esetleg elköltözött és megváltozott az állandó lakcíme. Abban az esetben is igényelni kell a pénzt, ha a kismama meghalt, de járt volna neki a támogatás.

Mohos elmondta azt is, hogy amennyiben az Alkotmánybíróság a kismamák számára kedvezően bírálja el a testülethez érkezett beadványt - amely azt kifogásolta, hogy nem fizetnek kamatot a pótlék után -, akkor a későbbiekben a kamatokat is kifizetik. Ha valaki átveszi a most megállapított összeget, azzal nem mond le arról a jogáról, hogy egy esetleges kedvező döntés után újabb pénzt kapjon - állította Mohos András.

A Legfelsőbb Bíróság júniusban döntött arról, hogy jár a kismamáknak az elmaradt pótlék. Korábban ugyanis több kismama indított pert, mert úgy vélték, az állam jogtalanul nem fizetett nekik. A bírósági ítélet után a kormány megígérte, hogy még idén kifizetik a támogatást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK