Elköltöztetik a Keszthely belvárosában álló romos házaikból a romákat. Akik a városban akarnak maradni, azok a belvárostól kicsit távolabb lévő bérlakásokba költözhetnek. Akik viszont vállalják, hogy vidékre mennek, azok saját kertes házat kapnak. A költöztetést intéző vállalkozó szerint a város dicsőségére válik, hogy lakást biztosít ezeknek az embereknek. Szerinte ugyanis többségüket bármikor kilakoltathatnák, mert nincsenek bejelentve, nem fizetik a közterheket. A romák viszont állítják: évek óta rendesen fizetnek embertelen állapotban lévő lakásaikért. A költöztetés célja szerintük, hogy kiszorítsák a romákat Keszthelyről.

Palánkokkal takart el a keszthelyi önkormányzat két, lebontásra váró épületet a közelmúltban. Az egyik a város határán kívül, a hévízi úton áll. A másik pedig a belváros egyik főterén található, pár saroknyira a polgármesteri hivataltól és a város nevezetességétől, a Festetics-kastélytól, a Bem és a Szalasztó utca sarkán. Mindkét helyen többségében roma családok élnek, embertelen körülmények között.

"Nem vezérelt minket olyan szándék, hogy kirekesszük ezeket az embereket a társadalomból" - mondja Mohácsi József, Keszthely kormánypárti polgármestere az [origo]-nak. Szerinte nem azért építették a palánkokat, hogy gettósítsák, elzárják a külvilágtól a romos házakban élő embereket. "A lakók is egyetértettek a fal megépítésével" - állítja Mohácsi, aki az ügy sajtóvisszhangja miatt csütörtökön mégis lebontatta a hévízi út mellett álló épületet takaró palánkot.

A polgármester elismeri, nem csak a lakók tehetnek a házak rossz állapotáról. "A felelősség közös" - mondja. Az önkormányzat nem tudja felújítani a lerobbant házakat, mivel még karbantartásukra sincs pénze. "A város mindig is pénzhiánnyal küszködött. Már így örököltük ezeket a házakat" - mondja. Arra pedig nincs lehetőség, hogy a lakókat elköltöztessék, mert nincs szabad önkormányzati lakás: a 280 helyre több mint 300 jelentkező akad a polgármester szerint. Az önkormányzat ezért egy céget bízott meg a lakók elhelyezésével és a terület hasznosításával.

Forrás: [origo]
Innen lebontották a palánkot

"Én sajnálom őket" - mondja Áhel Elemér keszthelyi vállalkozó a lebontásra ítélt házak lakóiról. A Bem és a Szalasztó utca sarkán álló épületet Áhel cége vette meg az önkormányzattól áprilisban. A polgármesteri hivatallal - elmondása szerint - olyan szerződést kötöttek, melynek értelmében lebontják a romos házakat, a bentlakókat elköltöztetik, vagy kifizetik nekik lakásuk árát. Ezen kívül megfizetik a lakók köztartozásait is, majd hasznosítják a megtisztított területet. Az 1500 négyzetméteres telken modern lakóparkot építenek majd. A beruházás költsége 70 millió forintra rúg. "Ide adófizetők költöznek, és nem is akármilyenek" - mondja Áhel.

A romos épületet november 15-ig le kell bontaniuk, a lakóknak pedig két választásuk van: vagy elköltöznek, vagy megkapják a romos lakásukért járó pénzt Áhel cégétől. Akik költözni akarnak, azok mehetnek a környező falvakba, vagy maradhatnak Keszthelyen. Ha elmennek a városból, akkor saját házat kapnak. Áhel szerint minden ilyen házhoz 1000 négyzetméteres telek is jár. Akik pedig Keszthelyen akarnak maradni, azok új bérlakást kapnak.

Áhel szerint cége 4-5 millió forintért vásárolt házakat a lakók elhelyezésére. Az épületeket most újítják fel. Az új lakások többsége azonban egyelőre semmivel sincs jobb állapotban, mint a lebontásra váró épületek. A Fuvaros utcában - két sarokra a Bem utcától - például két régi vályogházba kerülnek majd a családok. Az udvar kicsi, a házak fala vizes, az alig 30-35 négyzetméteres lakásokban pedig sötétség, doh- és malterszag van. Az embernek az a benyomása, hogy felújítás nélkül ezeket az épületeket is könnyű szívvel lebontásra lehetne ítélni.

Az épület felújítását vezető Bogdán Péter, a helyi cigányönkormányzat tagja szerint a lakások átmenetileg nagyon jók. Mint mondja, csak úgy lehet biztosítani, hogy a romák beilleszkedjenek a társadalomba, ha elköltöznek mostani lakásaikból. Bár Bogdán láthatóan hálás Áhelnek és cégének, amiért segít ebben, azért megjegyzi: "Azt is megmondom magának, hogy ezek a lakások olyan civilizált embereknek nem jók".

Kicsit távolabb, a Magyar utcában is felújítanak majd egy épületet, a korábbi péküzemet. Itt azonban még semmihez nem nyúltak hozzá. Az épület teljesen lepusztult, láthatóan nem arra tervezték, hogy valamikor lakjon ott valaki. Áhel szerint azonban az átalakítás után kényelmesen elfér majd benne négy család is. A harmadik ház van a legjobb állapotban. Ez egy 60-70 négyzetméteres családi ház, amelyet 6,5 millióért vett meg Áhel cége. A lakók éppen most költöznek ki, a házban két kisebb lakást alakítanak majd ki.

Forrás: [origo]
"Civilizált embereknek nem jó"

Áhel szerint ugyanakkor azok járnak jobban, akik elmennek Keszthelyről. Egyrészt azért, mert ők saját tulajdont kapnak. Másrészt pedig azért, mert vidéken ennyi pénzért 2-3-szor ekkora házakat is kaphatnak a családok telekkel. A Bem-Szalasztó sarkon lakó 18 családból már 17-tel meg is állapodtak - mondja Áhel. Ők költözhetnek, amint elkészülnek az új lakások. A vállalkozó szerint egy-két héten belül.

A Bem-Szalasztó sarkon lakó romák szerint viszont semmilyen megállapodás nincs egyelőre. Mint mondják, csak annyi történt, hogy tavasszal Áhel megjelent náluk, és aláíratott velük egy nyilatkozatot, hogy Keszthelyen vagy vidéken akarnak-e élni.

Most viszont úgy érzik, hogy becsapták őket. Szerintük ugyanis Áhel cége eredetileg 7-8 millióért ígért nekik lakást, most viszont már 2,5-3 milliós lakásokat ajánl. A felújítás előtt álló házakkal is elégedetlenek. "Látták? Hát oda csak a macska néz be, akkora ablaka van" - mondja egyikük.

Pedig a ház, ahol most élnek, teljesen lakhatatlan. Omladozik a vakolat, mindenhol vezetékek állnak ki a nedves falakból. Fény egyáltalán nem jut be a lakásokba, mert a méteres gaz szinte minden irányból körülnőtte a házat. Nehéz lenne megmondani, hogy mi tartja össze a romot. A lakók szerint az épület jobb állapotban volt ugyan, mikor megkapták, azonban a vakolat egy éven belül lemállott, a bútorok pedig elkorhadtak, mert a falak vizesek, salétromosak voltak.

Rendezetlen a ház környéke is, amely igencsak rontja a városképet. A ház előtt ugyanis, Keszthely egyik forgalmas terével szemben hatalmas szemét- és törmelékhalom áll. A házban lakó romák szerint azonban nem az ő feladatuk lenne a kupac eltakarítása. A halom ugyanis szerintük akkor keletkezett, amikor Áhel cége nyáron lebontotta az épület előtt álló házsort. "Egész nyáron itt bontottak, nehogy már ránk verje" - méltatlankodik az egyikük.

A lakók azt sem tudják, hogy meddig maradhatnak majd az új lakásokban. Mint mondják, a bérlakásokat Áhel cége nevére akarta íratni, így bármikor utcára kerülhetnek. Ráadásul - mint mondják - hónapok óta csak hitegetik őket azzal, hogy elköltözhetnek, eddig azonban még nem történt semmi. "Vettünk tűzifát, de az Áhel elszállítatta, mert azt mondta, hogy már nem lesz rá szükségünk, úgysem lakunk itt télen" - meséli az egyik férfi.

A romák szerint "a dolog lényege, hogy ki akarják telepíteni a városból a cigányokat". Pedig ők - állításuk szerint - évek óta rendesen fizetik a közterheket. Még a 8-10 ezer forintos lakbért is befizetik a lakhatatlan lakásokért. Azt elismerik ugyan, hogy egy-két embernek van tartozása a házban lakók közül, de mint mondják, "ne vegyünk egy kalap alá mindenkit".

Áhel Elemér állítja, érdemtelenül kapta fel a palánkügyet a sajtó. Szerinte ugyanis "a bentlakók pontosan tudják, hogy csak kaptak a várostól". A lakók többségét bármikor ki lehetne lakoltatni, "csak az önkormányzat nagyvonalúságának köszönhetik, hogy eddig nem rakták ki őket" - mondja. Majd hozzáteszi: "Nem szégyenfal ez. Nem szégyen, hanem dicsőség."

Sáling Gergő

Fotó: Barakonyi Szabolcs