Kondorral együtt hatan néznék meg a kartont

Eddig öt beadvány érkezett a Kondor Katalin rádióelnökre vonatkozó titkosszolgálati iratok megtekintésére az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába - értesült a Magyar Hírlap. A rádióelnök várhatóan hétfőn nézi meg 6-os kartonját. 

Eddig összesen öten, túlnyomóan a sajtó képviselői jelentkeztek be a Népszava címlapjáról már ismert, a rádióelnök hálózati múltját igazoló irat tanulmányozására. A lapban megjelent dokumentum szerint Kondor Katalint, a rádió elnökét a hetvenes években a BRFK III/II-B alosztályához szervezték be titkos megbízottként. "Információm szerint a lapban megjelent fotókópia és az átadott karton tartalmilag egybecseng, külső formai jegyeiben viszont természetesen számos eltérés van” - mondta Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár.

Annak idején az állambiztonsági központban és a beszervezést végző szervnél is készült 6-os karton a beszervezettről. A levéltárba átkerült Kondor 6-os kartonján kívül egy mágnesszalagról származó adatokat tartalmazó irat is - ezen az információhordozón is rögzítették a titkosszolgálatokkal kapcsolatban lévők adatait. A beadványozók ezeket tekinthetik meg, ha engedélyt kapnak a kutakodásra. Ehhez azonban még az is kell, hogy előbb Kondor úgy nyilatkozzon magáról: elismeri, hogy közszereplő.