Kormánymegbízott tárgyal a taszári kétmilliárd dolláros üzletről

Külön kormánymegbízottat jelölt ki a miniszterelnök a taszári légi támaszpont hasznosításával kapcsolatban, aki segíti a svájci befektetőcsoporttal való tárgyalásokat. A kétmilliárd dolláros befektetés sorsa nagy mértékben függ az amerikai állásfoglalástól, amelyben további balkáni terveikről nyilatkoznak.

Mintegy 2 milliárd dollárt költenének svájci befektetők a taszári légibázis fejlesztésére, ahol logisztikai központot, katonai kórházt alakítanának ki - mondta a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Gyenesei István az [origo]-nak. Jelenleg a hamarosan megérkező amerikai állásfoglalásra várnak, amely nagyban befolyásolja a tárgyalások menetét. Az USA ugyanis nyilatkozik a balkáni terveiről és szerepvállalásáról, és ettől függ, hogyan lehet hasznosítani majd a bázist. 

Hogy a magyar kormánynak is mennyire fontos Taszár sorsa, jelzi: külön kormánymegbízottat jelöl ki a miniszterelnök a tárgyalások elősegítésére. Információink szerint pénteken derül ki, hogy ki lesz a kormánymegbízott.

Amennyiben sem az amerikaiknak, sem más befektetőknek nem kellene a taszári légibázis, akkor valószínűleg bezárnák az ország második legjobban felszerelt repülőterét, mivel a Magyar Honvédségnek nincs rá szüksége. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK