Még kevesebb pénzt kap a Heti Válasz

Tovább csökken az előző kormány idején létrehozott, pénzzel és ingatlannal is megsegített Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány állami támogatása a költségvetési törvény tervezete szerint - írja a Népszabadság. A 2002-es 500 millió forintot a Medgyessy-kabinet első költségvetésében a tizedére vették vissza, jövőre pedig mindössze 20 millió forintot kapna a Heti Válasz című lapot, közéleti-kulturális internetes portált, könyvkiadót működtető és konferenciákat szervező közalapítvány.

Elek István, a közalapítvány kuratóriumának elnöke szerint az idei évet is csak a korábbi időszakból maradt tartalékokból tudták átvészelni. A támogatásuk tavalyi megtizedelése után döntöttek úgy, hogy a Heti Választ leválasztják a közalapítványról, és eladják a lapot, amennyiben garanciát kapnak arra, hogy a szellemisége megmarad. Ennek érdekében hozták létre a Heti Válasz Alapítványt, amelynek alapítói vagyonát az Idősek a Polgári Jövőért Alapítvány tette le. A Heti Válasz Alapítvány tagjai a laphoz közel álló értelmiségiek és a szerkesztőség munkatársai.

Ugyanakkor éppen a tervezett lapeladás miatt írt levelet Eleknek és a felügyelőbizottság elnökének Szekeres Imre, a közalapítványt létrehozó Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. Ebben az iránt érdeklődik, hogy valóban értékesíteni akarják-e a lapot, és ha igen, milyen jogi alapon. Szekeres közölte: az előző kormány nem lapkiadásra hozta létre a közalapítványt, és a jelenlegi kabinet sem azért támogatta 50 millióval. Elek István meglepőnek tartja az államtitkár érdeklődését, hiszen éppen a költségvetési támogatás tizedére csökkentése miatt keresnek új tulajdonost, ráadásul ezt nem is titkolják. Levelet küldtek az országgyűlési képviselőknek, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy milyen gondokat okoz a korábbinál jelentősen kisebb bevétel, és a lapban is hetente jelenik meg a támogatók segítségét kérő felhívás.

A HVG értesülése szerint a Martonyi János exkülügyminiszter által vezetett Heti Válasz Alapítvány és a Heltai Péter újságíró résztulajdonában álló Infocenter.hu Kft. konzorciuma tűnik a legesélyesebbnek a hetilap megvásárlására.