Gyurcsány miatt megtilthatják az MSZP-seknek a ki-be járkálást

Kovács László MSZP-s pártelnök csütörtök este az MTV-ben azt mondta: a hétfői frakcióülésen valószínűleg tárgyalnak arról az elképzelésről, hogy a határozathozatalokhoz hasonlóan az interpellációk alatt is kötelező legyen a képviselőknek az ülésteremben lenniük. Mindez azután vetődött fel, hogy Gyurcsány Ferenc sportminisztert majdnem leszavazták.

 

Kovács László, az MSZP elnöke csütörtökön az MTV Este című műsorában azt mondta: eddig nem volt szükség az interpellációkon való kötelező részvételre, de a legutóbbi, Gyurcsány Ferenc sportminiszter elleni fideszes támadás azt mutatja, hogy felül kell vizsgálni a korábbi gyakorlatot.

 

A hétfői interpelláció során csak rendkívül szoros szavazáson, Szili Katalin házelnök voksával fogadta el a parlament Gyurcsány válaszát Szíjjártó Péter fideszes képviselő interpellációjára. Két MSZP-s és két SZDSZ-es képviselő tartózkodott, többen pedig nem nyomták meg a gombot. Több képviselő, például Kovács László sem tartózkodott az ülésteremben.

 

Kovács elmondta: eddig ő is azt a gyakorlatot követte, hogy ha nem hozzá intézték az interpellációt, és a teremben elég kormánypárti képviselő tartózkodott, akkor kiment az ülésteremből. Mivel azonban a közeljövőben is várható, hogy a Fidesz további interpellációkat intéz a sportminiszterhez, elképzelhető, hogy kötelezővé teszik az interpelláción való részvételt annak érdekében, hogy megvédjék Gyurcsányt.

 

Kovács ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy szerinte a Gyurcsány ingatlanügyeiről szóló interpellációk házszabályellenesek, mivel elvileg csak a miniszteri tevékenységgel kapcsolatban lehet interpellálni.

 

Kovács a Népszabadságnak azt is mondta: az SZDSZ-szel is egyeztetni kívánnak az interpellációs szavazások kötelezővé tételéről.

 

Juhász Gábor MSZP-s frakcióvezető-helyettes az [origo]-nak megerősítette, hogy a kérdés felmerült a frakcióban. Azzal kapcsolatban, hogy az SZDSZ vajon egyetért-e a szocialisták felvetésével, azt mondta: "bízni kell abban, hogy a koalíciós partner is támogatja a közös célokat. Márpedig közösek a sikerek és a kudarcok is" - tette hozzá.

 

Kuncze Gábort, az SZDSZ elnökét egyelőre nem sikerült elérnünk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK