Elbliccelik az oltásokat és kivizsgálásokat a műtőben dolgozók

A műtéteket végző egészségügyi dolgozók nem járnak el rendszeresen a kötelező orvosi vizsgálatokra - állapította meg az ÁNTSZ egy országos ellenőrzés során. A kivizsgálások elmaradásáért a kórházak igazgatóit terheli a felelősség. Az ÁNTSZ azért tartott ellenőrzési akciót, mert az utóbbi években megszaporodtak a kórházon belül terjedő fertőzések.

Az elmúlt két évben nagyon megnőtt a kórházban terjedő fertőzések száma, ezért az ÁNTSZ országos ellenőrzőakciót tartott szeptemberben a műtőkben és a patológiákon. A 124 műtő vizsgálata során fény derült arra, hogy a műtők alig több mint felében ellenőrzik a fertőzések szempontjából nagyon fontos bemosakodásokat. Ugyanakkor pozitív változás, hogy már általánossá vált, hogy a személyzet többi tagjához hasonlóan a műtős fiúk is bemosakodnak, mielőtt a műtőbe lépnének. A 124 ellenőrzött műtő közül 25 helyre küldött az ÁNTSZ írásos anyagot a szabálytalanságokról, néhány esetben szabálysértési eljárást indítottak a kórház ellen.

Az ÁNTSZ szerint elfogadhatatlan az a gyakorlat, hogy a fertőzések szempontjából legveszélyesebb beavatkozásokat, a műtéteket végző egészségügyi dolgozók orvosi vizsgálatai nem minden esetben történtek meg, sőt közöttük is akadnak olyanok, akik nem kaptak még hepatitis B elleni védőoltást. Az orvosi vizsgálatokra a munkáltatónak, vagyis a kórház vezetőségének kötelező elküldeni az egészségügyi dolgozókat, ezért ezek elmaradásáért őket büntette meg az ÁNTSZ. A kötelező orvosi vizsgálatok típusa és gyakorisága attól függ, hogy az egészségügyi dolgozó milyen területen dolgozik, de nagyon ritka az évesnél gyakoribb vizsgálat - mondta az [origo]-nak Nagy Imre, a közegészségügy járványügyi biztonságáért felelős szakvezetője. A kivizsgálások elmaradása miatt elmarasztalt kórházakban hamarosan újra ellenőrzést tart az ÁNTSZ.
 
A patológiai osztályokon végzett ellenőrzés kevés hiányosságot talált, esetenként hiányoztak a veszélyes anyagokkal kapcsolatos adatlapok és nem volt megfelelő elsősegélynyújtó felszerelés. Utóbbival kapcsolatban Ungváry György országos tisztifőorvos elmondta: általában arra hivatkoznak a patológiákon, hogy ha a boncolóorvos megsérül, átviszik a sebészetre, a szabály azonban az, hogy az elsősegélyt azonnal, még a patológián meg kell kapnia. A holttestek 30 napot meghaladó tárolásával kapcsolatban is vizsgálódott az ÁNTSZ: ezen a területen jelentős a javulás: áprilisban 395 ilyen holttestet jelentettek, most pedig 58-at.