Orbán Viktorral hívatta meg magát az MSZP-s polgármester

Horváth Csaba a II. kerület szocialista polgármestere nyílt levélben próbálja meghívatni magát Orbán Viktorral és Dávid Ibolyával a kerületben megrendezendő október 23-i megemlékezésre, ahol a két jobboldali politikus vendégként vesz részt és fel is szólal. A polgármester ugyanis nagyon szeretné, ha minden politikai erő együtt ünnepelne. Cserébe azt ígéri, november 4-én Dávid és Orbán is felszólalhat az ő rendezvényén. Orbán szóvivője szerint a kérés nem őszinte, különben sem szokás egy vendéggel meghívatni magunkat.

 

Szokatlan lépésre szánta el magát Horváth Csaba, a II. kerület szocialista polgármestere, MSZP-s képviselő. A politikus annyira hiányolta ugyanis azt, hogy a pártok közösen emlékezzenek meg október 23-án az 56-os forradalomról, hogy nyílt levélben kérleli Orbán Viktort és Dávid Ibolyát: intézzék el, hogy ő is beszédet mondhasson a kerületi Fidesz és MDF által szervezett ünnepségen.

Bár Dávid és Orbán is csak meghívottként vesz részt a megemlékezésen, Horváth bízik benne, hogy érte hajlandóak lesznek latba vetni minden befolyásukat és szólnak néhány szót a kerülti pártszervezeteknél az érdekében.

A kormánypárti polgármester azzal indokolta meglepő kérését, hogy mivel a parlamentben idén nem rendeznek ünnepi megemlékezést, a politikai pártok nem tudnak együtt emlékezni. A Fidesz és az MDF által szervezett ünnepség viszont szerinte kitűnő alkalom lenne arra, hogy "minden politikai erő együtt, méltóságteljesen tisztelegjen az 1956-os forradalom és résztvevői előtt" - írta a nyílt levélben Horváth.

A polgármester nem lenne hálátlan, ha a két pártvezér intézkedne: már most megígérte Orbán Viktornak és Dávid Ibolyának, hogy meghívja mindkettőjüket a Széna téren tartandó november 4-i, a kerület által szervezett megemlékezésre.

Révész Máriusz, Orbán Viktor szóvivője azt mondta Horváth kezdeményezéséről, hogy a kérés őszinteségét megkérdőjelezi, hogy nyílt levélben fordult a pártelnökhöz. Közölte azt is, hogy szerinte vendégségbe nem szokás más vendéggel meghívatni magunkat. Ezért azt javasolta: ha beszédet akar mondani a polgármester, forduljon a szervezőkhöz, a II. kerületi Fidesz és MDF szervezetéhez. A szóvivő szerint annak ugyanakkor semmi akadálya, hogy a polgármester elmenjen az ünnepségre, mint ahogyan várhatóan sok más állampolgár is így tesz majd. Dávid Ibolyát és a szervezőket egyelőre nem sikerült utolérnünk.