Csak 2006-tól kaphatnak özvegyi nyugdíjat a melegek

Mégsem kap özvegyi nyugdíjat idén elhunyt azonos nemű élettársa után az a homoszexuális férfi, akinek erre vonatkozó kérelmét korábban jóváhagyta a Nyugdíjfolyósítási Igazgatóság. Az igazgatóság munkatársa állítja, ügyintézési hiba történt, amelyért elnézést fognak kérni az érintetttől, de a kérelmet mégsem fogadják el. Kárpáti József, a meleg férfi ügyvédje szerint azonban jogarős határozat született. Ha a nyugdíjfolyósító mégis visszavonja határozatát, akkor bírósághoz fordulnak.

Magyarországon először fordult elő, hogy helyt adtak egy homoszexuális férfi keresetének, aki kérte, hogy idén elhunyt azonos nemű élettársa után megkaphassa az özvegyi nyugdíjat. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 2003. szeptember 23-án elfogadta a nyugdíjas férfi kérelmét.

Kárpáti József, a kérelmező ügyvédje az [origo]-nak elmondta: a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság először elutasította a férfi kérelmét, arra hivatkozva, hogy a hetero- és homoszexuális párok esetében is 10 év együttélés után jár csak az özvegyi nyugdíj. Mivel azonban az azonos neműek együttélését lehetővé tevő törvény csak 1996-ban lépett életbe, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság eredeti álláspontja szerint meleg párok csak 2006-tól lehetnének jogosultak az özvegyi nyugdíjra.

Kárpáti és védence a  döntés ellen arra hivatkozva fellebbeztek, hogy a cél a jogszabály megalkotásakor - amelyet egy alkotmánybírósági döntés előzött meg - nem az volt, hogy a jogegyenlőség 2006-ra, hanem, hogy azonnal létrejöjjön. Ezt az érvelést már a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság is elfogadta Kárpáti szerint.

A nyugdíjfolyósítónál ugyanakkor állítják, ügyintézési hiba történt, a kérelmet el fogják utasítani, így 2006-ig biztosan nem kaphat majd özvegyi nyugdíjat. Haudinger István, a Nyugdíjfolyósítási Igazgatóság munkatársa az [origo]-nak azt mondta: első fokú határozatukat valóban visszavonták, azonban újabb döntés nem született az ügyben. Amennyiben pedig másodfokon is elbírálják a férfi kérelmét, akkor újra elutasítják majd.

Haudinger "sajnálatos hibának" nevezte az esetet. Mint mondta, elnézést kérnek majd az érintettől.

Kárpáti József ugyanakkor azt mondta, hogy a határozat, amelyet részére küldött a nyugdíjfolyósító, világosan kimondja az első döntés visszavonását és megállapítja a férfinak az özvegyi nyugdíjat. Az ügyvéd szerint ráadásul nincs is szükség másodfokú döntésre, mivel az ügyet államigazgatási eljárás keretében vizsgálta a nyugdíjfolyósító. Ilyen esetekben azonban az esetleges fellebbezéseket saját hatáskörében - tehát másodfokú eljárás lefolytatása nélkül - is megváltoztatja döntését. Kárpáti szerint ez történt most is.

Az ügyvéd úgy vélte, hogy súlyosan alkotmánysértő lenne, ha a nyugdíjfolyósító mégis megtagadná az özvegyi nyugdíj kifizetését. Ha pedig mégis ez történik majd, akkor bírósághoz fordulnak.

Az azonos nemű párok együttélését lehetővé tevő 1996-os törvény elfogadása óta számos hasonló kérelem érkezett már a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz, azt azonban a hivatal munkatársai pontosan nem tudták megmondani, hogy mennyi. A nyugdíjfolyósító ezeket a kérelmeket kivétel nélkül elutasította, arra hivatkozva, hogy a melegek csak 2006 júniusától élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Juhász Géza, a Habeas Corpus Munkacsoport jogvédő iroda vezetője szerint sokatmondó, hogy 1996 óta, mióta az azonos nemű párok élettársi kapcsolatáról szóló törvény érvényben van, nem indultak eljárások ezen döntések ellen. A Habeas Corpust például egy alkalommal sem keresték meg hasonló ügyben 1997-es megalakulása óta.

Juhász szerint azért nem jellemző, hogy a meleg, leszbikus és biszexuális párok hasonló ügyekben élnének a jogorvoslat lehetőségével, mert "diszkriminációnak vannak kitéve, amely ellen nem védenek a törvények". "Ha fellépnek a jogaikért, akkor nagy az esélye, hogy informális csatornákon többet vesztenek, mint amennyit formálisan, a bíróságon nyernek" - mondta.

Sáling Gergő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK