Kondor még hallgat kémelhárító-papírjairól

Kondor Katalin hétfő reggel szakértőjével megnézte az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában található, vele kapcsolatos iratokat, amelyek nem okoztak neki meglepetést a szóvivője szerint. A rádióelnök egyelőre még nem nyilatkozott arról, hogy elismeri-e közszereplői minőségét. Ez azért fontos, mert ettől függ, hogy mások is betekinthetnek-e a dokumentumokba.

Várhatóan a külföldi útjai végeztével, október végén áll nyilvánosság elé Kondor Katalin, hogy beszámoljon az igazságról, addig viszont nem nyilatkozik - tájékoztatták az [origo]-t a Magyar Rádióból. Jelenleg a rádióelnök szakértője tanulmányozza tüzetesen az iratokat.

"Kondor Katalint nem érte meglepetés a levéltárban, hiszen az iratokat átadó bizottság elnöke már korábban elmondta a sajtónak, mit találtak" - mondta a rádió szóvivője. Kondor titkos megbízottként szerepel azokban az iratokban, amelyeket az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára kedden vett át a Nemzetbiztonsági Hivataltól - közölte múlt héten Sipos Levente, a titkosszolgálati iratok átadását ellenőrző háromtagú bizottság soros elnöke. Sipos megerősítette, hogy a bizottság által átadott dokumentumok megegyeznek a Népszava által korábban közöltekkel. Szerinte a papírok eredetiek, és így Kondor biztosan kapcsolatban állt a III/II-es ügyosztállyal, vagyis a kémelhárítással. Kondor Katalin korábban hamisnak nevezte a Népszava által közzétett iratokat.

Kondor még nem nyilatkozott arról, hogy közszereplőnek tartja-e magát, így egyelőre az érdeklődők nem nézhetik meg a dokumentumokat. Kondor Katalinnak 15 napja van a válaszra. Ha elismeri, hogy közszereplő, akkor megnyílik az út az érdeklődők előtt, ha nem, akkor a Fővárosi Bírósághoz lehet jogorvoslatért fordulni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK