Emelik a fővárosi lakások bérleti díját

A fővárosi bérlakások bérleti díjának komfortfokozatonként eltérő mértékű - 10-20 százalékos - emelésről döntött a Főpolgármesteri kabinet hétfőn. A drágítás nem áll meg, 1-2 éven belül további emelésre lehet számítani - írja a Népszabadság.

Eltérő mértékben drágul 2200, a városháza tulajdonában lévő lakás bérleti díja. Az összkomfortos bérlakásért húsz, a komfortosokért harminc százalékkal kell többet fizetni. A félkomfortos otthonokban 15, a legrosszabb minőségű lakásokban pedig tíz százalékkal emelik meg a bérleti díjakat - írja a Népszabadság.

A lakbéremelésről hétfői ülésén döntött a főpolgármesteri kabinet. A szakemberek azzal indokolják az intézkedést, hogy az utolsó - három évem akkor 20 százalékos - emelés óta megnőttek lakásfenntartási költségek amihez hozzájön még az infláció is.

A döntés még a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyására vár, ám a drágulás nem fejeződött be. A most emelt lakbérekkel a főváros ráfordításai ugyanis 82 százalékban térülnek meg, ami miatt egy-két éven belül újabb emelésre lesz szükség.