Iskolalejáratás állami pénzen

Az oktatási tárca is támogatja azt az újságot, amely az iskolák és a tanárok lejáratására írt ki pályázatot. Az Iskolakép nevű újság olyan történeteket és dokumentumokat vár az olvasóktól, amelyek az iskolák rossza arcát mutatják meg, és tükröt tartanak a pedagógusok elé. Sokan attól tartanak, a kezdeményezés tovább rontja az iskolák tekintélyét - írja a Magyar Hírlap. A lap szerkesztője szerint viszont a kezdeményezés a tanár-szülő párbeszédet segíti.

Az Iskolakép nevű újság olyan elbeszéléseket, iskolai dolgozatokat, beírásokat, leveleket, jegyzőkönyveket vár, amelyek a szülők szemszögéből tárnak fel iskolai problémákat. A felhívásban szó szerint így fogalmaznak: "Célunk az iskolák lejáratása (ahogy ezt a portás néni mondaná), vagy némileg pontosabban: egy kis zsebtükör ravasz elhelyezése a rémesen maszatos, amúgy rettenthetetlen, noha jobb sorsra érdemes osztályfőnök és társai keze ügyébe" - írja a Magyar Hírlap.

Takács Géza, a pályázatot kiíró időszaki újság szerkesztője szerint ez csak ironikus megjegyzés. Az Oktatási Minisztérium támogatásával a Pilisborosjenőn működő Pedagógus-továbbképzési Módszertani és Információs Központ által kiadott lap szerkesztője azt szeretné elérni, hogy a szülők végre elmondják, milyen problémáik vannak a gyermeküket tanító iskolákban, így az újság következő számát ezekből az elbeszélésekből, dokumentumokból állítják össze.

A nyár végén kiírt pályázatra eddig beérkezett írásokból a szerkesztő szerint kiderül, hogy sokakban mindmáig félelem él, a szülők nem merik elmondani gondjaikat, mert attól tartanak, hogy emiatt gyermeküket éri hátrány. A pályázat ezen a szorongáson szeretne oldani, magyarázza Takács Géza. Az ilyen esetek feltárása szerinte az új pedagógusgenerációt is segítheti.

A lap több pedagógust és oktatáskutatót is megkérdezett a kezdeményezésről, ám a részletek ismeretének hiánya miatt névvel nem kívánták kommentálni a pályázatot. Egyesek szerint egy ilyen akció tovább ronthatja a pedagógusok megítélését. Egy tanár úgy vélte, nagyon érdekes kiadványt lehetne összeállítani abból is, hogy a szülők milyen stílusban próbálnak beleszólni a tanárok munkájába, hogyan jelentik fel őket az intézmény fenntartójánál, és miként kérik számon rajtuk gyermekük hibáit.

Takács Géza szerint a pályázat célja éppen az, hogy erősítse a párbeszédet a tanárok és szülők közt, így segítve a gyermek tanulását - írja a Magyar Hírlap.