Képek mögé rejtik a Parlamentet az '56-os évfordulón

Három, az 1956-os forradalom idején készült fénykép hatalmasra nagyított reprodukcióját helyezik el a Parlament Duna felőli oldalán, szinte becsomagolva az épületet. A SuperGroup nevű - a március 15-i pontonhidat is jegyző - művészcsoport által kitalált tárlat 50 millió forintba kerül. A kormánypárti és ellenzéki pártok szigorúan elkülönülve emlékeznek a forradalomra - írja a Népszabadság.

Az 1956-os forradalom évfordulóján tartott egyik központi rendezvénynek az a tárlat számít, amelyet a Kossuth téren október 22-től november 4-ig a Miniszterelnöki Hivatal védnökségével különlegesen nagyméretű fotókból rendeznek. Itt stációszerűen lehet majd végigmenni a forradalom 13 napjának helyszínein, és eseményein. A kiállítást október 23. és 26. között három hatalmas - a Parlament Duna felőli oldalát szinte teljes egészében kitakaró - fényképből álló installáció egészíti ki - írja a Népszabadság.

A lap szerint a forradalom évfordulóján az SZDSZ frakció az idén is a Rákoskeresztúri köztemetőnél tart megemlékezést, ahová saját szimpatizánsaikat is meghívják, számítva az ellentábor aktív érdeklődésére. Itt az eddigeiktől eltérően nem Mécs Imre, hanem Halda Aliz, a párt országos tanácsának tagja szónokol majd. A párt új generációja az ünnep előestéjén, a Korvin közben emlékezik.

Orbán Viktor, a Fidesz és Dávid Ibolya, az MDF elnöke a Fidesz budapesti, a Széna téri kopjafánál megtartandó ünnepségén szólal fel, ám a lap szerint a kerület szocialista polgármesterének - hiába kérte - nem biztosítottak megszólalási lehetőséget.

A szocialisták Kaposvárra vonulnak 23-án, ahol Nagy Imre házától a néhai miniszterelnök szobráig fáklyás felvonuláson vesz részt Lamperth Mónika belügyminiszter és Kovács László külügyminiszter, aki beszédet is mond. A hivatalos kormányprogram szerint az ünnep előestéjén a Nemzeti Színházban díszelőadáson vesznek részt a kormánytagok, és várhatóan a közjogi méltóságok is. Ezen kívül a pártok még jelenleg is szervezés alatt álló rendezvényeket tartanak, amelyekről helyréről és időpontjáról a héten számolnak be.