Kiadatási őrizetben az izraeli gyémántkereskedő

Kiadatási őrizetben van Budapesten az izraeli gyémánttőzsde elnökhelyettese. Avraham Traubot az Interpol körözése alapján csütörtökön tartóztatta fel a magyar hatóság.

"A gyémántkereskedőt a Ferihegyi repülőtéren az országba való belépésekor az Interpol nemzetközi elfogatóparancsa alapján tartóztatta fel a magyar rendőrség" - mondta Garamvölgyi László ezredes az ORFK kommunikációs igazgatója kedden.

A Ferihegyen bejelentkező, csempészés gyanúja miatt nemzetközi elfogatóparancsban körözött izraeli-orosz állampolgárságú férfit a határőrök adták át a rendőrségnek. Miután az orosz hatóság megerősítette a körözés érvényességét, a magyar rendőrök rutineljárással őrizetbe vették Avraham Traubot, majd átadták a bíróságnak - tájékoztatott az ezredes.

"A bíróság a gyanúsítottat kiadatási őrizetbe helyezte. A kiadatási eljárás az orosz és a magyar igazságügyi minisztérium hatáskörébe tartozik" - tette hozzá.

Avraham Traub az 1990-es évek közepéig Ukrajnában élt. Akkor egy orosz-izraeli gyémántcsiszoló közös vállalatot alapított, amely néhány évig működött. Később egy tisztán izraeli gyémántfeldolgozó céget hozott létre. Az Avraham Traub Diamonds éves forgalma mintegy 20 millió dollár.

Tyimur Lahogyin, az Interpol orosz nemzeti irodájának vezetője kedden Moszkvában azt közölte, hogy a gyémántkereskedő ellen büntetőeljárás indult, illegális drágakő-kereskedelemhez kapcsolódó csempészéssel vádolják Trabubot.