Külsősök bilincselik az autókat az első kerületben

A hetedik kerületi közterület-felügyelet munkatársai helyeznek el kerékbilincseket az első kerületben szabálytalanul parkoló autókon. Az eljárás jogszerűségét többen kétségbe vonják, és azt állítják, hogy a rendszer az autósoknak is nehézséget okoz, a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának elnöke szerint azonban a kerület jogszerűen bízott meg külsős közterület-fenntartókat. A kerékbilincs leszedéséért a felrakásától számított 24 órán belül 15 ezer forintot, a harmadik nap után már 25 ezer forintot kell fizetni.

Fotó: Fábián ÉviNem egységes a fővárosi parkolási rendszer: a kerületek más-más cégeket, társaságokat bíznak meg a parkolási díjak beszedésével, ellenőrzésével, és újabb szervezet - a közterület-felügyeletek - illetékes a kerékbilincsek felrakásában. Ráadásul a kerékbilincsek felrakását, levételét sem ugyanaz a társaság végzi az egész fővárosban: bizonyos kerületekben a helyi közterület-felügyelet teszi fel a kerékbilincset, máshol azonban a Fővárosi Közterület-felügyelet az illetékes.

Az első kerületben nincs kerületi közterület-felügyelet, ezért szerződést kötöttek a VII. kerületi önkormányzattal és az ottani közterületesekkel, hogy náluk is ők végezzék a kerékbilincselést. Az eljárás jogszerűségét többen kétségbe vonják, és azt állítják, hogy a rendszer az autósoknak is nehézséget okoz. Az I. kerület illetékese szerint azonban a megbüntetett autósok bármelyik postán befizethetik a kerékbilincs levételének a költségét, félreértés, hogy a VII. kerületi Rózsa utcába kellene fáradniuk. A vendégbilincselés jogszerűségével kapcsolatban Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának elnöke a Népszabadságnak elmondta: sem a közterület-felügyeletek működéséről szóló törvény, sem a főváros erre vonatkozó rendelete nem tiltja, hogy egy kerület felügyelete másikban bilincselje az engedély nélkül parkoló autókat.

A kerékbilincs eltávolításáért az autósoknak egységesen 15 ezer forintot kell a bilincseléstől számított 24 órán belül a fővárosban, másnap 20 ezer forintot, ezt követően pedig 25 ezer forintot. Kerékbilincsre azok számíthatnak, akiknek lejárt a parkolójegyük, vagy egyáltalán nem váltottak parkolójegyet. A piros csomagot a büntetésről a parkolási társaságok emberei rakják a szélvédőre, és egyúttal értesítik a közterületeseket is, akik a kerékbilincset jogosultak feltenni.

A fővárositól teljesen eltérő, egyedi parkolási rendszer működik Szegeden, ahol egyetlen társaság kezében van a parkolási és kerékbilincselési rendszer. A városban nincsenek parkolóautomaták, a parkoláshoz szükséges jegyeket trafikokban, újságosoknál lehet megvenni. A várost zónákra osztották, és annál olcsóbb a parkolás, minél inkább kifelé tart az autós a belvárosból. A legdrágább zónában 170 forint óránként a parkolási díj, ezért az összegért a következő zónában már két órát, a harmadik zónában pedig három órát lehet parkolni. Létezik olyan bérlet is, ami mindennap egy-egy óra parkolásra jogosít az iskolák, óvodák környékén, ez 2894 forint egy évre. Kerékbilincset Szegeden is alkalmaznak, a közterületesek megbízásából a Szepark parkolási társaság szerelheti fel őket. Kerepes Ferenc, a cég üzletág-igazgatója elmondta: viszonylag kevés autót bilincselnek meg, naponta tíznél kevesebbet. A bilincs eltávolításáért ötezer forintot kell fizetni Szegeden.