MSZP-s támogatással kaphat újabb 6 milliárdot az MTV

Az MSZP meg fogja szavazni az újabb 6 milliárdos költségvetési támogatást a Magyar Televíziónak - mondta az [origo]-nak Kovács Tibor, a költségvetési bizottság szocialista alelnöke. A testület szerdán dönt az újabb, év végéig szóló segélyről. A tőkeemelést, amellyel a köztelevízió költségvetése idén 32 milliárd forintra emelkedik, az MDF biztosan, a Fidesz pedig valószínűleg nem támogatja majd. Az SZDSZ kedden délután dönt a kérdésről.

A költségvetési bizottság szerdai ülésén dönt arról, hogy kaphat-e év végéig újabb 6 milliárd forintos segélyt a Magyar Televízió (MTV). Az MSZP biztosan támogatja majd az újabb segély megszavazását.

Kovács Tibor, a parlament közmédiumok költségvetését felügyelő albizottságának szocialista elnöke, a költségvetési bizottság alelnöke az [origo]-nak azt mondta: az MTV tavasszal megválasztott új vezetése abba az irányba mozdult el, hogy a televízió ésszerűen költse el a költségvetéstől kapott adóforintokat. A képviselő ezért úgy vélte, indokolt támogatni a televízió újabb tőkeemelését.

Kovács hozzátette, az MSZP határozottan változtatni kíván azon a gyakorlaton, hogy az MTV állandó költségvetési pluszjuttatásokból tartsa fenn magát. Ennek ellenére - mint fogalmazott - "a szocialista frakció támogatni fogja az újabb 6 milliárd megszavazását a parlamentben".

Az ellenzéki pártok ugyanakkor várhatóan nemmel szavaznak majd az MTV újabb segélyére. Balogh László, a költségvetési bizottság MDF-es tagja az [origo]-nak kijelentette: "az MDF komplexen kezeli a közmédiákat, ezért elfogadhatatlannak tartják, hogy csak az MTV részesül konszolidációban, a Duna TV és a Magyar Rádió nem". "Biztosan nem fogjuk megszavazni a 6 milliárdot" - fogalmazott.

Szijjártó Péter, a bizottság fideszes tagja pedig azt mondta, hogy "ésszerű gazdálkodás kellett volna, nem kellett volna szórni a pénzt". "Nem kellett volna vasárnap esti műsorokra 13 milliót költeni, és akkor nem fogyott volna el az MTV pénze" - jelentette ki.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az SZDSZ hogyan szavaz majd. A szabad demokrata frakció kedd délutáni ülésén dönt ez ügyben.

Amennyiben a költségvetési bizottság, majd a parlament többsége is támogatja az újabb tőkeemelést, akkor a köztévé idei költségvetése 32 milliárd forintra emelkedik. Az MTV 20 milliárd forintos állami támogatást kapott erre az évre, azonban nyáron már állami segélyre szorult, mert pénze elfogyott. Akkor 6 milliárdot szavazott meg az intézménynek a parlament. Ezt azonban - a televízió tájékoztatása szerint - három hét alatt elköltöttek adósságrendezésre, így ismét kiürült az MTV kasszája.

KAPCSOLÓDÓ CIKK