Rejtő kérte az ügyészi kihallgatást

Rejtő E. Tibor kérte, hogy ne a rendőrség, hanem az ügyészség hallgassa ki - derül ki abból a levélből, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész írt a belügyminiszternek. A K&H Equitiesnél kirobbant sikkasztási ügyben bűnrészességgel gyanúsított volt bankvezért jelenleg a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetben tartják fogva. Rejtő a rendőrségi fogda higiéniás viszonyokra panaszkodott, és ezért szállították át más helyre. Kihallgatásának részleteiről egyelőre a rendőrséget sem tájékoztatta az ügyészség.

Polt Péter legfőbb ügyész kedden levelet írt Lamperth Mónika belügyminiszternek Rejtő E. Tibor ügyészi kihallgatásával kapcsolatban. A K&H Bank jelenleg előzetes letartóztatásban lévő volt vezérigazgatóját múlt héten az ügyészség soron kívül kihallgatta, majd egy büntetés-végrehajtási intézetben helyezték el. Az ügyészség eljárása belpolitikai vihart kavart: az MSZP nyilvános tiltakozása után a Belügyminisztérium politikai államtitkára is azt mondta hétfőn a parlamentben, hogy az intézkedés nem erősíti a rendőrség és az ügyészség közötti bizalmat.

A legfőbb ügyész keddi levelében - amelyet az ügyészség az [origo]-nak is eljuttatott - részletes tájékoztatást ad a körülményekről. A levél szerint Rejtő ügyvédje múlt kedden, október 7-én panasszal élt a volt bankvezér fogva tartása miatt a Fővárosi Főügyészségnél. Az ügyvéd azt kérte, hogy az ügyészség soron kívül hallgassa meg ügyfelét.

Az ügyész október 8-án intézkedett is az ügyben, és kérte az Országos Rendőr-főkapitányság illetékeseit, hogy október 9-én fél tízre állítsák elő a gyanúsítottat ügyészségi meghallgatásra. A Lamperth Móniknak küldött levélben Polt emlékeztet arra, hogy a rendőrség csak október 9-én reggel 7 óra 47 perckor jelezte feléjük, hogy ők is meg kívánják hallgatni Rejtőt. Polt állítása szerint ezt korábban nem egyeztették a rendőrök az ügyészséggel.

A gyanúsítottat végül háromnegyed egykor állították elő ügyészi meghallgatásra. Polt közlése szerint ekkor a gyanúsított kérte, hogy az ügyész hallgassa ki. A belügyminiszternek küldött levél szerint a kihallgatás délután kettőtől este 10 óra 50 percig tartott. Ezt követően döntött úgy az ügyészség, hogy Rejtőt nem szállítják vissza az Aradi utcai rendőrségi fogdába, hanem egy büntetés-végrehajtási intézetben helyezik el.

Polt a keddi levélben emlékeztet arra is, hogy erről a kihallgatásról hétfőn szóban tájékoztatta a belügyminisztert. A legfőbb ügyész közli azt is, hogy a vitatott ügyben az ügyészség olyan intézkedéseket hozott, amelyek az ügyész kizárólagos hatáskörébe tartoznak, és nem befolyásolják a nyomozás menetét. Polt egyúttal emlékezteti Lamperthet a büntetőeljárási törvényre, amely szerint az ügyész rendelkezik a nyomozásról.

A legfőbb ügyész a levélben nyugtalanítónak nevezi az olyan "megnyilvánulásokat, amelyek a széles nyilvánosság előtt törvényes nyomozati cselekményeket politikai vita tárgyává tesznek". Polt ezzel nyilvánvalóan az MSZP által megfogalmazott bírálatokra és a BM politikai államtitkárának hétfői parlamenti felszólalására utalt.

Az ügyészség egyelőre nem ad információt Rejtő kihallgatásáról. A Lamperth Mónikának írt levélből kiderül, hogy egyelőre a rendőrségnek sem adtak tájékoztatást a részletekről. A levél szerint ugyanakkor az ügyészség a törvényi előírásoknak megfelelően, "kellő időben" beszámol majd a kihallgatásról a rendőröknek.

Az ORFK szóvivője megerősítette, hogy a Rejtő kihallgatásáról készült jegyzőkönyvet a rendőrség még nem kapta meg. Garamvölgyi László ugyanakkor közölte azt, hogy a volt bankvezér jelenleg a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetben van.

Garamvölgyinek az ügyben tett további nyilatkozata némileg ellentmond a legfőbb ügyész állításainak. A szóvivő ugyanis az MTI-nek azt mondta: a rendőrség már korábban egyeztette az ügyészséggel, hogy október 9-én szeretnék kihallgatni Rejtőt. Garamvölgyi elmondása szerint ez szerepelt a nyomozati tervben, amelyről az ügyészséggel naponta egyeztetnek. Polt ugyanakkor a belügyminiszternek írt levelében azt közölte, hogy a rendőrök soron kívül kérték Rejtő kihallgatását, és ezt korábban nem jelezték az ügyészségnek.

A fővárosi főügyész később azt nyilatkozta, hogy kizárólag a gyanúsított fogvatartásának körülményeire vonatkozó panasz miatt szállították át Rejtőt a rendőrségi fogdából a büntetés-végrehajtási intézetbe. Sódor István hozzátette: Rejtő átszállítása nincs összefüggésben a panasz előadását követő gyanúsítotti kihallgatáson elhangzottakkal és arra sem vezethető vissza, hogy bármifajta hibát követett volna el a nyomozást végző ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI).

A főügyész elmondása szerint a volt bankvezető elsősorban a higiéniás viszonyok miatt kérte áthelyezését. Rejtő kihallgatásának részleteiről Sódor a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kíván nyilatkozni.

A főügyész az MTI-nek hozzátette: Meggyőződésem, hogy az SZBEI-nél jól folyik a nyomozás. Eddig is szakmailag értékes munkát végeztek és ebben bízom a jövőben is. Az ügyészség és a rendőrség párhuzamosan, jogkörüknek megfelelően eljárva, egymást támogatva dolgozik ebben az ügyben is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK