Indul a kórház-felújítási pályázat

A jövő héten jelennek meg az egészségügyi tárca pályázatai a kórházak komfortosítására, amelyre a minisztérium 500 millió forintot biztosít - mondta el Vojnik Mária politikai államtitkár csütörtökön Budapesten. A pályázatok benyújtására 30 nap áll az érintettek rendelkezésére.

A program keretében az intézmények pályázhatnak vizesblokkok, kórtermek felújítására, a fogyatékkal élő betegek számára az intézmények akadálymentesítésére, számítógépes beteg-előjegyzési rendszerek kialakítására - tette hozzá az államtitkár. A pályázat feltétele, hogy a fenntartóknak legalább 50 százalékos önrészt kell vállalniuk.

Vojnik Mária beszámolt arról, hogy a kormány elfogadta az egészségügyi fejlesztési hitelprogramot és áttekintette annak végrehajtási feladatait. Az egészségügyi minisztérium tavaly 2 milliárd forint értékben hirdetett hasonló programot, amelynek keretében 210 intézmény jutott támogatáshoz.

Aladics Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy a privatizációs hitelre 25 milliárd forintot szán a kormány, amelyet az intézmények egészségügyi dolgozóiból alakult tulajdonosi társaságok vehetnek igénybe a kórházak és a rendelők magánosításánál.

A 15 éves futamidőre 6,7 százalékos kamatra felvehető hitel esetében 10 százalékos önerőre lesz szükség, és az első törlesztőrészletet egy év elteltével kell befizetni. A 6,2 százalékos kamatú fejlesztési és beruházási hitelt - amelyre 15 milliárd forintot szán a kormány - csak azok a társaságok igényelhetik majd, amelyek már egy éve működnek és kizárólag egészségügyi tevékenységet végeznek.

Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a hitel összege 5 és 500 millió forint között lehet, amelyet 4-15 éves futamidőre vehetnek igénybe. Ebben az esetben a visszafizetést két év után kell elkezdeni. Győrfi István kormánymegbízott elmondta: az önkormányzati és az érdekvédelmi szervezetekkel tárgyalnak majd arról, hogy milyen feltételeket vegyenek figyelembe a kereskedelmi bankok a hitelek odaítélésénél.