Az MSZP megelőzte a Fideszt a Gyurcsány-törvénnyel

Két szocialista képviselő szerdán törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy a nem képviselő miniszterek és politikai államtitkárok is nyilvános vagyonnyilatkozatot tegyenek. Az eset érdekessége, hogy két fideszes képviselő a múlt héten jelentette be, hogy hasonló tartalmú javaslatot tesznek. Ők csütörtökön nyújtották be javaslatukat. Az MSZP-s javaslat visszamenőleges hatályú: így például az Orbán-kormány minisztereinek titkos bevallásait is nyilvánosságra hoznák.

A Fidesz elsősorban Gyurcsány Ferenc sportminiszter vitát kavaró ügyei miatt állt nyilvánosság elé tervükkel, nem véletlenül "lex Gyurcsányként" nevezték el a javaslatukat. A szöveget csütörtökön nyújtotta be Szijjártó Péter és Répássy Róbert. Göndör István és Koller László, az MSZP két képviselője azonban már szerdán benyújtotta saját javaslatukat. A parlament elvileg azt a javaslatot tárgyalja, amelyik előbb érkezik be. A fideszes politikusok ugyanakkor sürgősségi eljárást kértek a saját tervezetükre, míg a szocialisták normál ütemben foglalkoznának a módosítással.

"A Fidesz bejelentése inspirált minket a tervezet elkészítésében" - ismerte el az [origo]-nak Göndör István, aki hozzátette, hogy a Fidesszel ellentétben rendesen akarják szabályozni a kérdést, nem csak miniszterekre vonatkozóan. "Az előző ciklusban is szívesen megnézte volna a közvélemény mondjuk Járai Zsigmond, Pintér Sándor, Martonyi János miniszterek bevallásait, ezért a javaslatunk szerint öt évre visszamenőlegesen nyilvánosságra hoznánk a közmegbízást betöltő személyek eddigi zárt nyilatkozatait" - mondta a politikus.

A nem képviselő miniszterek a képviselőkkel ellentétben zárt vagyonnyilatkozatot tesznek, amelyek nem nyilvánosak. Az MSZP javaslata a minisztereken túl a politikai államtitkárokra és az "országgyűlés által választott közmegbízást betöltőkre" is kiterjed. A vagyonbevallást megválasztásukat követően, illetve megbízásuk megszűntével, valamint minden év elején be kell adni a parlament elnökének. A vagyonnyilatkozat elmulasztása esetén az érintettek nem kaphatnak fizetést, és megbízatásukból eredő jogaikat sem gyakorolhatják addig, amíg eleget nem tesznek kötelezettségüknek.

Az indoklás szerint azonos szabályok lennének szükségesek minden közmegbízatást betöltő vagyonnyilatkozat-tételéről, nem helyes, hogy a nem képviselő kormánytagokra enyhébb szabályok vonatkoznak. Göndör István szerint november elején elkezdődhetne a javaslat tárgyalása a parlamentben.

Csütörtökön a két fideszes képviselő is benyújtotta módosító javaslatukat, amely előírná, hogy a nem képviselő miniszterek is nyilvános vagyonnyilatkozatot tegyenek. "Amíg a képviselői mandátummal nem rendelkező hét kormánytag szavakban támogatásáról biztosította a javaslatot, addig mindannyian kifejezték: csak a törvény elfogadása után hajlandóak nyilvánosságra hozni vagyonnyilatkozatukat" - mondta Szijjártó Péter újságírók előtt. "A minisztereknek takargatnivalójuk lehet" - fogalmazott a képviselő, hozzátéve: ha nem így lenne, miért nem teszik mindenki számára hozzáférhetővé a vagyoni helyzetükről szóló beszámolójukat.  

A Fidesz múlt heti bejelentését követően az [origo] megkérdezte a nem képviselő kormánytagokat, hogy nyilvánosságra hoznák-e a vagyonbevallásukat. Valamennyien arról számoltak be, hogy az erről szól javaslatot támogatják, azonban előre ezt nem fogják megtenni. "Ha törvény születik róla, megteszem, addig azonban mindenki hagyjon békén a magánötleteivel" - mondta akkor Bárándy Péter igazságügy-miniszter. "A törvényeknek kell megfelelni, és nem a Fidesznek" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Kozák Dániel

KAPCSOLÓDÓ CIKK