A kormány - az elmúlt évek inzultusai miatt - nem tart 1956-os megemlékezést a 301-es parcellában október 23-án, mivel nem akarják, hogy bármi is megzavarja a temető nyugalmát. Ezért legfeljebb magánemberként látogat ki a kormányfő és a többi kormánytag. Az SZDSZ azonban - ahogy már sok-sok éve - most is a rákoskeresztúri temetőben emlékezik '56 mártírjaira.

A kormány - a tavalyi évvel ellentétben - nem megy ki testületileg a 301-es parcellába, hogy az emlékezők és a temető nyugalmát semmilyen atrocitás ne zavarja meg - mondta Gulyás Erika kormányszóvivő-helyettes, aki azzal is magyarázta mindezt, hogy szakítani akarnak a korábbi rossz hagyománnyal, amellyel napi politikai csatáknak tették ki a megemlékezőket. A kormány ugyanis el akarja kerülni, hogy olyan szituáció alakuljon ki, mint például tavaly, amikor jobboldali tüntetők zavarták meg a megemlékezést, sípokkal fütyülték szét a szónokok beszédeit, az MSZP koszorújára pedig azt írták rá, hogy "gyilkosok". Ez nem jelenti azt, hogy a kormánytagok egyenként, magánemberként ne látogatnának ki a sírhelyre, de sem a kormányfő, sem más nem fog szónokolni a kormány nevében.

"Az SZDSZ nem hátrál meg: 1979 óta minden október 23-án megemlékezünk a kivégzett bajtársainkról a 301-es parcellánál, idén sem lesz ez másként" - mondta Mécs Imre (SZDSZ) az [origo]-nak, aki megjegyezte, hogy ő idén - egy meghívásnak eleget téve - Varsóban vesz részt egy megemlékezésen, de az SZDSZ-frakció ott lesz a rákoskeresztúri temetőben. Mécs Imre szerint egy esetleges provokációt higgadtsággal és méltósággal lehet kezelni, és szerinte magukat minősítik azok, akik megzavarják a temető csendjét és nyugalmát. Tavaly és tavalyelőtt ugyanis néhány tucatnyian bekiabálásokkal és sípszóval zavarták meg az SZDSZ-es politikusok beszédeit, köztük az '56-os halálraítélt Mécs Imréét is, akit ráadásul lehazaárulóztak és gyilkosnak neveztek a szélsőjobboldaliaknak tartott demonstrálók.