Mindennapos a májbetegek hátrányos megkülönböztetése

Gyakran szembesülnek a vírusos májbetegek azzal, hogy munkahelyükön kényszerpihenőre küldik őket, amint értesülnek betegségükről, illetve korábbi ügyfeleik elfordulnak tőlük. A megkülönböztetés teljesen indokolatlan, a betegség ugyanis vércsere útján, illetve szexuális érintkezéssel terjed. Debrecenben egy diákot akartak kizárni az iskolából hepatitis C-fertőzöttsége miatt, az ügy kapcsán az állampolgári jogok biztosának helyettese vizsgálatot indított.

Szinte mindennapos, hogy a munkáltatók és az üzemorvosok nem akarják foglalkoztatni, akiről kiderül, hogy hepatitis C- vagy hepatitis B-fertőzése van - mondta az [origo]-nak Nagy Ervin, a Szent László kórház főorvosa, a nemrégiben alakult Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének főtitkára. A szervezet megalakulásnak is az egyik oka, hogy gyakori a májbetegeket érő diszkrimináció. A legtöbb esetben a munkáltatók, sőt az üzemorvosok sincsenek tisztában azzal, hogy a mindennapos munkahelyi érintkezésekkel nem terjed sem a hepatitis C-, sem a hepatitis B-fertőzés. "Előfordult, hogy az üzemorvos 3-4 hónapig eltiltott a munkavégzéstől egy gyári munkást, miután értesült a fertőzöttségről, és csak a személyes találkozásunk után látta be, hogy ez indokolatlan, sőt jogellenes hozzáállás" - mondta Nagy Ervin főorvos.

Ezekben az esetekben pert lehetne indítani a munkáltató, illetve az üzemorvos ellen, egy 1998-as rendelet szerint ugyanis csak meghatározott orvosi szakmáktól (például sebészet) tilthatók el a hepatitises betegek, bírósági ügyre azonban még Magyarországon nem volt példa. Számtalanszor előfordul az is, hogy a szolgáltató jellegű szakmában dolgozóktól (fodrász, kozmetikus) pedig elfordulnak korábbi ügyfeleik, ha kitudódik betegségük. A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete november 8-án hívja össze a tagokat, hogy arról határozzanak, hogyan tehetnék a legtöbbet a hátrányos megkülönböztetés ellen.

A közelmúltban derült fény egy debreceni esetre, amikor egy gyereket akartak kizárni az iskolából hepatitis C-fertőzöttsége miatt. A többi diák szülei ugyanis attól tartottak, hogy gyerekeik is elkaphatják a fertőzést, ezért azt kérték az iskola vezetésétől, hogy tanácsolják el a beteg gyereket az intézményből. A szülők végül azt követően változtatták meg álláspontjukat, hogy az iskolában a megyei tisztiorvosi szolgálat szakemberei felvilágosító előadást tartottak a betegségről. Az ügy kapcsán vizsgálatot indított Takács Albert, az állampolgári jogok biztosának helyettese, a vizsgálat még nem zárult le.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szintén a debreceni eset kapcsán adott ki állásfoglalást, melyben közölte: kizárólag az érintett hozzájárulásával fordulhat elő, hogy egy iskolás gyerek betegségéről a többi tanuló vagy a szülők értesüljenek. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa is úgy foglalt állást, hogy nem lehet HIV-, illetve hepatitis C-fertőzés miatt kizárni a gyermeket az oktatásból, az így eljáró iskola jogsértést követ el. "A szülőket egyetlen jogszabály sem kötelezi arra, hogy tájékoztatást adjanak gyermekük betegségéről. Sőt, a tapasztalatok egyre inkább azt mutatják, az kerül bajba, aki nyíltan vállalja betegségét" - közölte a biztos.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK