Idén hatszor kellett kiüríteni a Ferihegyi reptér utasváróját elhagyott gyanús csomag miatt, ám egyszer sem fordult elő valódi vészhelyzet. A légikikötő biztonsági szolgálatának főleg a zsebtolvajokkal és a kerozintolvajokkal kell hadakozniuk. Ferihegyen naponta tizenötezer dolgozó és ugyanennyi utas fordul meg - írja a Magyar Hírlap.

A rendőrség Repülőtéri Biztonsági Szolgálata (RBSZ) Ferihegyi légikikötő területén szolgáló egység tagjai között vannak bevetésiek, bombakereső tűzszerészek és hagyományos járőrök. Munkájukat közel százötven speciális ipari kamera segíti. Az összes itt szolgáló rendőr különleges kiképzést kapott, de fegyverzetük is egyedülálló: a csúcstechnológiát képviselő MP-5-ös német sorozatlövőkkel vannak felszerelve. Beléphetnek a repülőtér bármely pontjára - akár így az irányítótoronyba is, sőt a gépek fedélzetén is intézkedhetnek - írja a Magyar Hírlap.

Katanics Sándor alezredes, az RBSZ helyettes vezetője szerint jelentősen le van terhelve az egység, és ha 2004-ben megnyílik az 1-es terminál, legalább harmadával több emberre lesz szükség. Az alezredes bízik abba, hogy még az idén megkapják a korábban ígért két mobil röntgenkészüléket, amellyel hatékonyabban és biztonságosabban dolgozhatnak majd.

A speciális rendőrségi egység elsődleges feladata a terrorcselekmények kiszűrése és megelőzése. A terminálok nyitása előtt mindig átvizsgálják az épületet, külön figyelemmel az elhagyott poggyászokra. Naponta átlagosan tucatnyi eseménynél intézkednek, általában öt-hatszor elhagyott csomaghoz vonulnak ki kutyájukkal a tűzszerészek. Ha az eb robbanóanyagot jelez, 200-300 méteres körön kívülre kell terelni az embereket.

A lap szerint idén hatszor volt szükség egyes terminálok kiürítésére, de valódi vészhelyzet egyszer nem volt. A kutyákat frissen nyomtatott könyvek, vagy szennyes ruha tévesztette meg, de volt olyan is, hogy egy fegyvergyűjtő század eleji töltetlen csőbombát adott fel csomagban. Ebből komoly riadalom támadt, még a nemzetbiztonságiakat is bevonták.

2002-ben hat bombariadó volt Ferihegyen, idén egy sem. A telefonálók többségét azonosították, és felelősségre vonták

A terror eddig elkerülte a magyar légikikötőt, az RBSZ főleg a zsebtolvajokkal, és a repülőtér kerozint lopó alkalmazottaival hadakozik. Több bűnözőt fogtak már el, sokat a zártláncú kamerahálózat segítségével. Munkájukat tavaly a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet amerikai szakemberei is tesztelték, és nem találtak kifogást. Egy szomszédos országban újságírók pilótaruhába öltözve jutottak be a repülőtérre. Az akció komoly átszervezést vont maga után. Katanics Sándor szerint a ferihegyi ellenőrzési rendszer felfedte volna a kísérletező kedvű sajtósokat - írja a Magyar Hírlap.