Akciócsoport állítja le a bliccelők miatt a buszokat

Biztonsági őrökből álló akciócsoport szállítja le a BKV járatairól azokat a bliccelőket, akik nem hajlandóak megadni adataikat az ellenőröknek és nem fizetik ki a helyszíni bírságot sem. Múlt héten két ilyen akció történt, a BKV szerint pedig heti rendszerességgel lehet az ellenőrzésekre számítani. A BKV illetékesei állítják: a módszer gyors és nem drasztikus, a bliccelőket pedig csak így lehet eltávolítani a járművekről.

 

Biztonsági őrökkel tart razziát járatain a BKV. Ha egy járaton az érvényes jegy, vagy bérlet nélkül utazók sem adataikat nem akarják megadni az ellenőröknek, sem a helyszínen nem rendezik bírságukat, akkor az ellenőrök értesítik egy biztonsági szolgálat embereit. A járművet a következő megállóban leállítják, biztonsági őrök szállnak fel és letessékelik a makacs bliccelőket. Múlt héten két ilyen akció is történt. Az egyik a 86-os buszon a Döbrentei, a másik pedig az Örs vezér térnél.

Bencze Ferencné, a BKV jegy- és bérletellenőrzési szakszolgálatának vezetője szerint ez a megoldás "nem annyira drasztikus", eddig egyetlen panasz sem érkezett ez ügyben a BKV-hoz. "Mi nem erőltetjük a hivatalos okmány átadását, mi nem akarunk adatot sem felvenni, de ha nem hajlandó fizetni az utas, akkor hathatósan felszólítjuk a jármű elhagyására" - mondta.

Bencze szerint a bliccelőket "el kell távolítani a járatokról, mert a becsületes, jegyet és bérletet vásárló utasok kárára utaznak". A szolgálatvezető szerint a BKV igyekszik a lehető legrövidebb idő alatt, a legkisebb zavarkeltéssel végezni a munkát. Bencze szerint egy-egy ilyen akció pillanatok alatt lezajlik, mert csak azokat szállítják le a járművekről, akik előzőleg az ellenőröknek nem voltak hajlandóak igazolni magukat, vagy nem rendezték a bírságot.

Az akciót annak a biztonsági szolgálatnak az emberei hajtják végre, amelyek a BKV épületeit és a metró területét is őrzik. Bencze kijelentette: "biztos, hogy folytatjuk ezt a fajta ellenőrzési módszert". Mint mondta, heti rendszerességgel lehet számítani hasonló akciókra a BKV különböző járatain.

Jogvédők szerint a BKV eljárásába jogilag nehéz lenne belekötni. Egy budapesti jogvédő iroda név nélkül nyilatkozó munkatársa szerint semmi kifogásolható nincs abban, hogy a BKV a jármű elhagyására szólítja fel azokat az utasokat, akik nem fizetnek a szolgáltatásért.

KAPCSOLÓDÓ CIKK