Az október 23-i rendezvényeken annak ellenére sem lesz több rendőr, hogy a hétvégén Medgyessy Péter kormányfő MIÉP-esek rendbontása miatt nem tudta befejezni beszédét. Ugyanakkor a kormány tagjai - a szokásoktól eltérőn - idén nem mennek el a 301-es parcellához, egyedül az SZDSZ tart ott megemlékezést.

A szokásos intézkedési terv készült, az egyes területi rendőri szervek gondoskodnak a különböző rendezvények biztosításáról - mondta az [origo]-nak Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője. "Ezeket a rendezvényeket hivatalból biztosítanunk kell, de nem az alapján, hogy milyen rendbontás várható. Ha rendbontás lesz, a rendőr eljár és beavatkozik" - tette hozzá a szóvivő.

 

Az utóbbi két évben a 301-es parcellában történt rendzavarás október 23-án. Tavaly jobboldali tüntetők zavarták meg a megemlékezést, sípokkal fütyülték szét a szónokok beszédeit, az MSZP koszorújára pedig azt írták rá, hogy "gyilkosok". Tavaly és tavalyelőtt is néhány tucatnyian bekiabálásokkal és sípszóval zavarták meg az SZDSZ-es politikusok beszédeit, köztük az '56-os halálraítélt Mécs Imréét is, akit ráadásul lehazaárulóztak és gyilkosnak neveztek a szélsőjobboldaliaknak tartott demonstrálók.

 

A kormány ezért idén nem megy ki testületileg a 301-es parcellába, az SZDSZ ugyanakkor most is megtartja hagyományos megemlékezését.

 

A hétvégén a söjtöri kormányrendezvényt próbálták meg megzavarni: többen sípoltak és kiabáltak Deák Ferenc szülőházánál. A Köztársasági Őrezred ugyanakkor tudott "a MIÉP-es készülődésről", és a szokásosnál több taggal biztosította a helyszínt. A történtek ellenére a 23-i programban nem lesz változás a tervezetthez képest.