Frakcióvezető-helyettes lett Horváth, hogy panaszkodhasson

Horváth Csaba II. kerületi MSZP-s polgármester a nyílt levélen túl a parlament plenáris ülésén is csalódottságának adott hangot, amiért nem vehet részt Dávid Ibolya MDF-elnök és Orbán Viktor Fidesz-elnök október 23-i megemlékezésén. Ehhez még frakcióvezető-helyettesnek is megválasztotta pártja.

Horváth Csabát, a II. kerület szocialista polgármesterét ideiglenesen frakcióvezető-helyettessé választotta az MSZP, hogy a hétfői ülésen napirend előtt felszólalhasson. A képviselő csalódottságának adott hangot, amiért a szervezők nem tették lehetővé, hogy a II. kerületben a Fidesz és az MDF elnökével, Orbán Viktorral és Dávid Ibolyával emlékezhessen meg október 23-án.

Horváth két hete nyílt levélben próbálta meghívatni magát Orbán Viktorral és Dávid Ibolyával a kerületben megrendezendő október 23-i megemlékezésre, ahol a két jobboldali politikus vendégként vesz részt és fel is szólal. A kormánypárti polgármester azzal indokolta meglepő kérését, hogy mivel a parlamentben idén nem rendeznek ünnepi megemlékezést, a politikai pártok nem tudnak együtt emlékezni. A Fidesz és az MDF által szervezett ünnepség viszont szerinte kitűnő alkalom lenne arra, hogy "minden politikai erő együtt, méltóságteljesen tisztelegjen az 1956-os forradalom és résztvevői előtt" - írta a nyílt levélben Horváth.

Révész Máriusz, Orbán Viktor szóvivője az [origo]-nak azt mondta Horváth kezdeményezéséről, hogy a kérés őszinteségét megkérdőjelezi, hogy nyílt levélben fordult a pártelnökhöz. Közölte azt is, hogy szerinte vendégségbe nem szokás más vendéggel meghívatni magunkat.

Miután nem érkezett levelére válasz, újabb nyílt levelet idézett az ellenzéki pártvezetőkhöz, amelyben közölte: fenntartja kérését. Erre a levelére sem kapott azonban választ.

 

A politikus ezt követően napirend előtt is felszólalt az ügyben. Hétfőn a plenáris ülésen azt mondta: csalódott, mivel úgy érzi, jelzésértékű lenne, ha a két oldal képviselői együtt ünnepelnének. "Aki kisajátítja 56-ot, az a köztársaságot is gyengíti" - közölte, hozzátéve, hogy 56 nem az államé, hanem az országban lakó embereké.

KAPCSOLÓDÓ CIKK