Jöhetnek a bocsánatkérő betörők és a kedves rendőrök

Az Országgyűlés elfogadta a társadalmi bűnmegelőzési stratégiáját, amely szerint a bűnözés társadalmi, gazdasági okait kell felszámolni ahhoz, hogy csökkenjen a bűnözés. A stratégia szerint a jövőben a falfirkálók házakat festenek, a betörő bocsánatot kér, a rendőrök kedvesebbek lesznek, javul a közvilágítás, a fiatalok nagy része pedig sportol vagy szabadidős klubba jár.

Az egyre durvuló és egyre gyakoribb bűnözés mellett a lakosság önvédelmi képessége nem javult az elmúlt években. Ezen próbál változtatni az Igazságügyi Minisztériumban kidolgozott bűnmegelőzési stratégia. A tervet készítő szakértők szerint a szigorú büntetésnél jóval hatékonyabban csökkenti a bűnözést a megelőzés. Ezért - mint az anyagban olvasható - elsősorban a bűnözés társadalmi, gazdasági okait kell felszámolni.

A stratégia szerint csökkentheti például a fiatalkorú bűnelkövetők számát, ha értelmes elfoglaltságot találnak a kallódó, veszélyeztetett gyerekek: sportolhatnak vagy szabadidőklubokba járhatnak. Kevesebb bűneset lesz, ha az elítélteket a börtönökben megfelelően felkészítik a társadalomba való visszatérésre. De csökkentheti a bűnözést az is, ha az elkövetőnek nem csak a bíróság által kiszabott büntetést kell letöltenie, hanem aktívan részt kell vennie az okozott károk helyreállításában is.

Hasonló programokkal több nyugat-európai országban és Amerikában is sikerrel alkalmaznak évek óta. A módszer azért került előtérbe, mert az elmúlt években a hagyományos bűnüldözés és igazságszolgáltatás már nem tudta megfelelően visszaszorítani a bűnözést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK