A táppénz tervezett csökkentésének megakadályozásával a kormány sokadik megszorító intézkedését akadályozta meg a nagyobbik kormányzó párt frakciója. Nyár végén kifejezetten fenyegető volt az MSZP-frakció a Pénzügyminisztériummal szemben, és a viszony azóta sem rendeződött a kormánypárt és a kormány között. A képviselők szerint nem értesíti idejében a minisztérium a pártot terveiről.

Az MSZP Országos Választmánya elutasította a kormány tervét a táppénz 5 százalékos csökkentéséről. A kormány visszakozott, és az MSZP-frakció bevonásával új tervezetet készítenek arról, hogyan spórolhatna az állam mégis a táppénzre fordított kiadásokon. Az elmúlt hónapokban többször előfordult, hogy a miniszterelnököt adó párt saját kormánya tervezett intézkedéseit akadályozza meg.

A szocialisták legtöbbször a Pénzügyminisztériumot (PM) kritizálták, azt állítva, hogy onnan rendszeresen szivárogtattak ki a frakcióval sohasem egyeztetett terveket. Ezek az intézkedések mindig megszorító jellegűek, vagyis a lakosság ellenérzéseit válthatják ki.

A szocialista frakció korábban megakadályozta, hogy az 53. heti nyugdíjat csak 2004 januárjában fizessék ki, holott erre a Pénzügyminisztériumnak már kész terve volt. Végül a frakció nyomására a kormány kénytelen volt ígéretet tenni, hogy már karácsony előtt utalják a pénzt.

Hasonló helyzet alakult ki, amikor a PM a lakáshitelek után járó adókedvezményeket akarta megnyirbálni. Csabai Lászlóné szocialista képviselő, aki egyben lakásügyi kormánybiztos is, felháborodva jelezte, hogy ő is csak a sajtóból értesült a tervről. A párt tiltakozása miatt végül ettől a tervtől is elállt a pénzügyminiszter.

Hatalmas megütközést keltett a szocialistákban az ingatlanadó terve, és egyes képviselők azt követelték, hogy azonnal változtasson kommunikációs stratégiáján a Pénzügyminisztérium. Az ingatlanok 2 százalékos megadóztatása hamar lekerült a napirendről, és a minisztérium azzal védekezett, hogy csak egy előzetes tervezet látott napvilágot, az adó kivetéséről még nem döntött senki a minisztériumban.

A távhőszolgáltatás magasabb áfakulcsba sorolását is megakadályozták a kormánypárti képviselők.

Több szocialista is csatlakozott az SZDSZ tiltakozásához, amikor a kormány úgy döntött, hogy elhalasztja a 2004-re egyszer már megszavazott adócsökkentést. Végül elsősorban a kisebbik párt nyomására ettől a tervtől is elállt a kabinet.

A takarékos költségvetést ígérő kormányt további területeken is támadja a frakció jelentős része. Az önkormányzatokban is dolgozó képviselők egységesen több pénzt követelnek a költségvetésből. Még a szocialista önkormányzatokat tömörítő Baloldali Önkormányzatok Szövetsége is 25 milliárd forinttal többet követel, mint ami a kormány tervezetében szerepel. Olyan országosan ismert MSZP-s képviselők is kritizálták ebben az ügyben a kormányt, mint Toller László pécsi polgármester. Az önkormányzati lobbi nyomására már Lamperth Mónika, az önkormányzatokat is felügyelő belügyminiszter is jelezte, hogy 20 milliárddal több kellene. Ha kérését a többi kormánytag is elfogadja, akkor ezen a területen is legyőzheti a párt kormányát.

Eddig egyetlen nagyobb tételben volt következetes a kormány. Jánosi György, az Országos Választmány elnöke több társával együtt kezdeményezte, hogy a kormány ne ragaszkodjon ahhoz, hogy a GDP-hez viszonyítva a költségvetés hiánya maximum 3,8 százalék legyen. Jánosi többször is nyilatkozta, hogy néhány tizedszázalék eltérés nem rengetné meg  költségvetést, de sokat enyhítene a lakosság terhein. Az idén kiugróan magas költségvetési hiány után azonban erre a kormány kategorikus nemet mondott.