Tiszafüred miatt vitázik az SZDSZ

Az SZDSZ Jász-Nagykun-Szolnok megyei választmányának álláspontja szerint Tiszafüred polgármestere és Fodor Gábor, a párt országgyűlési képviselője rosszkor és kellően át nem gondoltan vetette fel a település Heveshez való csatlakozási szándékát - mondta Czuczi Mihály hétfőn szolnoki sajtótájékoztatóján.

Az SZDSZ Szolnok megyei elnöke leszögezte: a nyilatkozóknak előbb az ott lakókat kellett volna megkérdezniük, és figyelembe venni, hogy a más megyéhez való csatlakozásra csak a helyhatósági választásokkal egy időben, tehát leghamarabb 2006-ban kerülhet sor. Mint fogalmazott, az ügy "levegőbe való bedörrentése" azért is volt rendkívül káros, mert Tiszafüred és több környékbeli önkormányzat, valamint ottani vállalkozás különböző fejlesztési forrásokra pályázott, illetve pályázni akar a jövőben is az Észak-alföldi Regionális, továbbá a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Tanácshoz. A felvetéssel meg kellett volna várni legalább a korszerűsített területfejlesztési törvény megszületését, és annak tudatában a közvélemény elé állni az elképzeléssel - jegyezte meg a megyei elnök.

Pintér Erika, Tiszafüred polgármestere Fodor Gáborral, az SZDSZ Heves megyei elnökével szeptember 12-én tartott közös sajtótájékoztatón jelentette be: az önkormányzat meg kívánja vizsgálni, hogy előnyös lenne-e a településnek, ha a jövőben Heves megyéhez tartozna. Szólt arról is, hogy a kérdést népszavazáson döntenék el. Fodor Gábor azt mondta: ez a kezdeményezés nem az SZDSZ ügye, hanem pártfüggetlen, miután Tiszafüreden a rendszerváltás óta, hovatartozására való tekintet nélkül, minden polgármester foglalkozott a kérdéssel.

Czuczi Mihály a hétfői tájékoztatón egy másik témára térve elmondta: az SZDSZ-nek tudomása van arról, hogy a megyében jó néhány fővállalkozó, miközben megkapta az elvégzett munkáért járó összeget, nem fizette ki az általa alvállalkozóként foglalkoztatott kisebb cégeket. Emiatt a viszont kis cégek fizetésképtelenek, és a csőd szélén állnak - tette hozzá. Javaslata szerint ebben az ügyben a megyei kereskedelmi és iparkamarának kell lépni, és etikátlanságot megállapítva, nyilvánosságra hozni a nevét azon, elsősorban építőipari nagyvállalkozásoknak, amelyek a szerződések ellenére nem egyenlítik ki a számlát korábbi partnereiknél.