A szakszervezet már készülődik az orvossztrájkra

A Magyar Orvosi Kamara főtitkára szerint az utóbbi napokban sorra alakulnak a helyi sztrájkbizottságok. Így november elejétől, amennyiben a tárgyalóasztal mellett nem tudnak megegyezni a kormánnyal, az egészségügy dolgozók bármikor beszüntethetik a munkát. Tavaly januárban is fenyegetőzött már sztrájkkal a kamara, de akkor az utolsó pillanatban lefújták az akciót.

Sorra alakulnak a sztrájkbizottságok országszerte az egészségügyi intézményekben - közölte az [origo] kérdésére Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára egy keddi sajtótájékoztatón. November elején megalakulhat az országos sztrájkbizottság is, ezután pedig bármikor beszüntethetik a munkát az orvosok és az egészségügyi dolgozók.

Miközben a szakszervezet sok helyen készülődik a sztrájkra - a kamarának ugyanis nincs joga sztrájkot szervezni -, a Magyar Orvosi Kamara és az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete tárgyalóasztal mellett is megpróbálja elérni céljait, így azt, hogy ágazati kollektív szerződést kössenek az egészségügyi dolgozókkal és kormánygaranciával fogadjanak el középtávú felzárkóztatási programot, amely rendezné az egészségügyiek bérezését.

A parlament által hétfőn elfogadott egészségügyi törvényben ugyanis nem szerepelnek ezek a kérdések, a MOK és az EDDSZ szerint eddig hiába akartak tárgyalni az egészségügyi minisztériummal, nem tudtak eredményeket elérni. Ezért merült fel az is, hogy amellett, hogy tárgyalnak, a szakszervezet párhuzamosan előkészíti a sztrájk jogi feltételeit. Amennyiben az orvosok megtagadnák a munkát, a kormányoldalnak kötelező lenne egyeztetni a sztrájkolók képviselőivel.

Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke a szrájkkal kapcsolatban annyit mondott, hogy tájékozódnak a különböző egészségügyi szervezeteknél, nem akarnak a tagság véleményének ismerete nélkül dönteni. Az [origo] korábbi információi szerint azonban sok orvos a kamara felhívása ellenére sem sztrájkolna. Kérdésünkre több fővárosi kórházban is azt mondták augusztusban: nem értenek egyet az ötlettel.

Az orvosi kamara és az EDDSZ legutóbb 2002 januárjában fenyegetőzött sztrájkkal. Végül azonban mégsem tagadták meg a munkát, csak a védőnők sztrájkoltak egy napig.

KAPCSOLÓDÓ CIKK