Medgyessy-interjúk jönnek az MTV-n

Október végén sugározza az MTV a költségvetésről szóló miniszterelnöki interjút, amelyet várhatóan újabbak követnek majd. A köztévé állítása szerint ugyanakkor - az előző kormányok idején követett gyakorlattal ellentétben - nem lesznek havi rendszerességgel, állandó időpontban műsorra tűzött interjúk.

A Heti Válasz című hetilap legutóbbi számában azt közölte, hogy információi szerint Medgyessy Péter miniszterelnök október 30-tól havi rendszerességgel ad majd interjúkat a Magyar Televíziónak. Az [origo] megkeresésére a közszolgálati televízió részéről elismerték, hogy lesznek interjúk, ezeket azonban "nem rendszeresen, hanem alkalmanként" tűzik majd műsorra.

Az MTV írásos válasza szerint az még nem dőlt el, hogy élő adásban vagy felvételről sugározzák-e az interjúkat. Hozzátették: állandó riportere nincs a műsornak. Az elsőt Baló György vezeti majd, tervezett ideje 50 perc. Az MTV szóvivője kérdésünkre elmondta még: a miniszterelnöki interjúknak nem lesz állandó időpontjuk. A kormányfőt akkor fogják hívni, ha felmerül valamilyen téma. Az első adást október 30-ra tervezik, amikor is a 2004-es költségvetésről lesz szó.

Az előző kormány idején Orbán Viktor miniszterelnök havi rendszerességgel adott interjúkat a közszolgálati televízióban. Ezeket az interjúkat szintén Baló György készítette. Orbánék idején a ma kormányon lévő akkori ellenzék többször is megfogalmazta azt a vádat, hogy a közszolgálati televízió a kormány irányítása alatt áll, és politikailag elfogult.

1994 és 1998 között szintén bevett gyakorlatnak számított a kormányfő rendszeres megjelenése a köztelevízióban. Horn Gyula akkori miniszterelnök ugyanakkor nem interjúkat adott, hanem élőben közvetített sajtótájékoztatókat tartott havi rendszerességgel.