Nem tudják fenntartani a Heti Választ

Az év végéig megválik a Heti Választól a lapot finanszírozó Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány - nyilatkozta a Népszabadságnak Elek István kuratóriumi elnök. A tizedére csökkentett idei költségvetési támogatásból a testület nem tudja fenntartani a veszteséges újságot és a közalapítvány egyéb tevékenységét.

Nem tudja fenntartani a Heti Választ a Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány. A hetilapra fordított összeg ugyanis a könyvkiadástól, az internetes oldal működtetésétől és a közéleti elemzőműhely fenntartásától veszi el a pénzt. A befektető-keresés felgyorsítását az is indokolja, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében az Orbán-kormány alatt még 500 millió forinttal támogatott közalapítvány mellett már csak 20 millió forint szerepel.
 
A közalapítvány által létrehozott Heti Válasz Kiadói Kft. üzleti tevékenységéről szóló tanulmány szerint már 2002 végére kiderült, hogy a hetilapot nem lehet működtetni az idén 50 millióra csökkentett költségvetési támogatásból.

A hetilap példányszáma az indulást követően 2001 májusára 20 ezer körülire nőtt, majd a nyári hónapoktól jelentősen visszaesett, nyolc-kilencezer körülire. A mélyrepülés egészen a 2002-es országgyűlési választásokig tartott, amikor Orbán Viktor felhívta választóit a hetilap vásárlására. Ekkor a nyári hónapokban 35 ezres példányszámot értek el, ősztől azonban ismét csökkent az eladott mennyiség. A hetilap megjelentetése veszteséges volt, a kiadói kft. másfél év alatt 34,5 millió forint veszteséget termelt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK