Az Auchan be nem váltott ígéretei miatt tiltakoznak az óbudaiak

A megnövekedett forgalom és az egyik utcára vonatkozó építési engedély hiánya miatt tiltakoznak a Szentendrei úton épülő Auchan áruház ellen a környék lakói. Az áruházzal eredetileg úgy állapodott meg a kerületi önkormányzat, hogy a nyitás időpontja előtt közművesít a környéken és megépíti a rakparti út folytatását, amivel csökkenteni lehetne a környékbeli kis utcák forgalmát. A lakók szerint minden munkálat késik, az áruház viszont heteken belül megnyit.

Fotó: Fábián Évi
A Vajda utca egyik tiltakozó lakója

A kerületi önkormányzatnak írt levelekkel és a szerdai Magyar Hírlapban megjelentetett nyílt levéllel tiltakoznak a Szentendrei úton hamarosan megnyitó Auchan áruház építésének körülményei ellen a környék lakói. Az ott élők egyrészt nehezményezik, hogy a Záhony utcában is megkezdődött az építkezés, holott arra az utcára nem kaptak engedélyt az áruház építői.

A fő gondjuk azonban az, hogy az épülő áruház közelében található kis utcákban már most is jelentősen megnövekedett a forgalom, és attól tartanak, hogy a nyitás után ez még rosszabb lesz. "Állandósultak a kocsisorok, rossz a levegő, a teherautók pedig letarolták az út menti fákat" - mondta az [origo]-nak az egyik lakó, aki - szomszédaival együtt - már többször tiltakozott az önkormányzatnál. Eredetileg úgy állapodott meg az áruházzal a kerületi önkormányzat, hogy az áruház részt veszt a környék közművesítésében és a rakparti út meghosszabbításában, hogy ne a kis utcákra terelődjön a forgalom, és mindezt nyitás előtt befejezik - mondta a Vajda utca lakója, aki úgy tudja, hogy egy későbbi megállapodásnál az önkormányzat elfogadta, hogy a munkálatok késnek. "Nem az áruház ideépítése ellen tiltakozunk, hanem azt szeretnénk elérni, hogy csak azt követően nyisson meg, ha teljesítették, amit eredetileg ígértek" - mondta a tiltakozó lakó.

Fotó: Fábián Évi
Letarolt fa a Leányfalu utcában

A kis utcák forgalmát a rakparti út meghosszabbításával lehetne csökkenteni, ez azonban még el sem kezdődött. Ennek az oka, hogy a majdani út területén nem tudtak megegyezni két telektulajdonossal. A lakók és az áruház építését végző cég igazgatója is úgy tudja, hogy a tulajdonosok irreálisan magas összeget kértek, ezért hamarosan - egy szakértői felmérést követően - kisajátítják a területet. Ez azt jelenti, hogy a tulajdonosok a piaci árat kapják a területért, ha ezzel nem érik be, bíróságon támadhatják meg a megítélt összeget. Ha az ügy bíróságon is folytatódik, a kisajátítás akkor is érvényes és megkezdődik az útépítés, ami 3-4 hónapot vesz majd igénybe - mondta az [origo]-nak az áruház építését végző Főber Rt. vezérigazgatója, Kemény Péter.

A cég vezetője szerint abban viszont nincs igaza a lakóknak, hogy a kis utcákba terelődik majd a forgalom, szerinte a vásárlók a Szentendrei út felől közelítik meg majd az áruházat, csak azok jöhetnek be a kis utcákba, akik Pestről vagy Buda déli részéről jönnek - mondta Kemény Péter.

Az Auchan Magyarország Kft. azt ígérte, hogy a mai napon nyilatkozatban reagálnak a lakók panaszaira, ez mind ez idáig nem történt meg.