A Mátrában és a Bükkben már szánkóznak

Hó borítja a Dunántúl nagy részét és Északkelet-Magyarországot, sok helyen pénteken is esett a hó. Több mint száz riasztás érkezett a tűzoltókhoz, elsősorban az úttestre, a felső vezetékekre dőlt fákat kellett eltávolítaniuk. Elzárt település nincs az országban, de a havazás miatt lelassult a közlekedés, és késnek a vonatok. A hó sízésre nem alkalmas, de a hegyekben már sokan szánkóznak.

Hideg széltől kísérve, 5-7 centiméteres hó esett pénteken délig Zala megyében, a fagyveszélyes útszakaszokra 10 sószóró járművet vezényeltek - közölte a megyei közútkezelő társaság ügyeletese. A közlekedés a megyében mindenütt zavartalan volt a déli órákban. Mivel újabb lehűlés várható, további sószórók állnak készenlétben. A még leveles fákra ráfagyott nedves hó miatt az utakra lehajló ágak néhány órán át akadályozták a közlekedést. Több helyütt kellett levágni vagy hóterhüktől megszabadítani a behajló ágakat.

Forrás: MTI

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a síkvidéki területeken átlagosan 5 centiméter, a Bükkben és a Zemplénben 13-15 centiméter hó esett péntek reggelre. Az utak többsége járható, egyes térségekben hóátfúvások lassítják a forgalmat. A megyei közútkezelő igazgatóság ügyeletesének közlése szerint l7 kombinált szórós géppel és hóekés járművekkel tisztítják folyamatosan az útvonalakat. A Bükkben, de Miskolc belvárosában is nedves hó esett, ami rárakódott a leveleiket még tartó fákra. A nagy súly miatt igen sok helyütt meghajlottak, illetve kidőltek a fák.

A bánkúti síparadicsomban 15 centiméter, Bükkszentkereszten, Szentléleken, Hollóstetőn már több mint 10 centiméter a hó vastagsága. A Bánkút Síklub ügyeletese elmondta: sokan szánkóznak a pályákon, a tapadós nedves hó ugyanis még nem teszi lehetővé a sízést. A másik két helyszínen szintén megjelentek a szánkózók és a kirándulók.

12 centiméter vastagságú hó hullott Vas megye északi részén péntek reggelre. A megyei közútkezelő társaság közlése szerint az útnak induló autósoknak téli útviszonyokra kell számítaniuk. Több helyen fák dőltek az útra. A megyében 60 helyen dolgoznak a fák és letört faágak eltakarításán. Éjjel Vas megyében gondok voltak az áramellátással is. Még péntek délelőtt is hosszabb-rövidebb idejű áramkimaradások voltak több településen.

15 centis hótakaró alakult ki Kékestetőn is pénteken reggelre, az előző este megkezdődött havazás eredményeként - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kékestetői obszervatóriumának ügyeletese. A Mátra útjai reggel csak hólánccal voltak járhatóak. A Mátrában októberben már nem ritka a hóesés - mondta a meteorológus.

Forrás: MTI

Több mint száz riasztás érkezett a téliesre fordult időjárás miatt csütörtök estétől péntek délelőttig a tűzoltókhoz. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Dobson Tibor elmondta, hogy a riasztások körülbelül fele Vas illetve Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett, elsősorban az úttestre, a felső vezetékekre dőlt fákat kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak. Az utak mindenütt járhatóak, nincs elzárt település az országban.

A Mávinform [origo]-hoz eljuttatott közleménye szerint a havazás késéseket okozott a vasúti közlekedésben. A gondot főként az okozta, hogy a vasúti pályatestek melletti ágakra ráfagyott csapadék elektromos zárlatot okozott a vasúti felső-vezetékrendszerben. Máshol a hirtelen lehullott hó fagyott rá a váltóberendezésekre. Emiatt akadozott a vonatközlekedés Bük és Acsád, Pinnye és Fertőboz között, 20-30 perces késések voltak napközben is Sopron és Győr térségében a GYSEV vonalán. A Szombathely-Kőszeg, a Szombathely-Nagykanizsa, valamint a Bakony vasútvonalain 10-15 perces késések előfordultak. A Budapest-Cegléd vonalon, a Monor-Pilis-Albertirsa közötti szakaszon is elektromos zárlat nehezíti a vasúti közlekedést. A Budapest-Cegléd vasútvonalon a reggeli órákban 60-70 perces késések is előfordultak, napközben 20-30 perces késések várhatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKK