Hó borítja az ország több megyéjét

Téli útviszonyokra kell számítaniuk az autósoknak Vas megyében, miután csütörtök éjjel 12 centiméteres hó esett. Fennakadásokat okoz a közlekedésben, hogy a megyében 60 helyen dőltek az utakra fák és törtek le nagy ágak. Hó fedi egész Északkelet-Magyarországot is. A Mátra útjai reggel csak hólánccal voltak járhatóak. A havazás miatt késnek a vonatok.

Tizenkét centiméter vastagságú hó hullott Vas megye északi részén péntek reggelre. A megyei közútkezelő társaság közlése szerint az útnak induló autósoknak téli útviszonyokra kell számítaniuk. Több helyen fák dőltek az útra. Őrimagyarósd és Olmód közelében emiatt két út járhatatlan, Körmend és Kőszeg közelében, valamint az Őrségben okoznak még fennakadásokat a közlekedésben fakidőlések. A megyében 60 helyen dolgoznak a fák és letört faágak eltakarításán.

A Vas Megyei Közútkezelő Kht. 12 géppel dolgozik az utakon. A főutakat sózzák, takarítják, az alsóbb rendű utakra számításaik szerint a délután folyamán jutnak el. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese elmondta: pénteken reggel Sárvár és Rábapaty között egy személygépkocsi és egy autóbusz ütközött össze, vélhetően a rossz útviszonyok miatt. A személygépkocsi utasai közül hárman sérültek meg, az autóbuszon mindenki sértetlen maradt.

Éjjel Vas megyében gondok voltak az áramellátással is. Szombathely és Kőszeg környékén, valamint az Őrségben jelenleg is hosszabb-rövidebb idejű áramkimaradások vannak. Az ÉDÁSZ munkatársai hibaelhárításon dolgoznak.

Forrás: MTI

Tizenöt centis hótakaró alakult ki Kékestetőn is pénteken reggelre, az előző este megkezdődött havazás eredményeként - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kékestetői obszervatóriumának ügyeletese. A korán jött októberi hó gyakorlatilag egész Északkelet-Magyarországot befedte. A Mátrában októberben már nem ritka a hóesés - mondta az ügyeletes.

A mínusz 5 fokos hidegben, pénteken délelőtt folytatódott a havazás a Mátrában és a Bükkben, változásra csak délután lehet számítani, amikor várhatóan felszakadozik a felhőzet. A Mátra útjain reggel csak hólánccal voltak járhatóak. A Heves Megyei Közútkezelő Kht. 6 munkagéppel megkezdte a Mátra és a Nyugat-Bükk útjainak síkosságmentesítését.

A Mávinform [origo]-hoz eljuttatott közleménye szerint a havazás késéseket okozott a vasúti közlekedésben. A gondot főként az okozta, hogy a vasúti pályatestek melletti ágakra ráfagyott csapadék elektromos zárlatot okozott a vasúti felső-vezetékrendszerben. Máshol a hirtelen lehullott hó fagyott rá a váltóberendezésekre. Emiatt akadozott a vonatközlekedés Bük és Acsád, Pinnye és Fertőboz között, 20-30 perces késések voltak napközben is Sopron és Győr térségében a GYSEV vonalán. A Szombathely-Kőszeg, a Szombathely-Nagykanizsa, valamint a Bakony vasútvonalain 10-15 perces késések előfordultak. A Budapest-Cegléd vonalon, a Monor-Pilis-Albertirsa közötti szakaszon is elektromos zárlat nehezíti a vasúti közlekedést. A Budapest-Cegléd vasútvonalon a reggeli órákban 60-70 perces késések is előfordultak, napközben 20-30 perces késések várhatók.