Megfelezték a posta Fidesszel szembeni követelését

Megdöbbentette a Magyar Posta Rt. vezetését a Fővárosi Ítélőtábla néhány nappal ezelőtti döntése, amelyről a Magyar Hírlap számolt be: a testület megfelezte a postának a Fidesszel szembeni követelését. Az ítélőtábla részben helyt adott a párt érvelésének, miszerint a posta számos levelet nem kézbesített. A Magyar Posta vélhetően a Legfelsőbb Bírósághoz fordul.

Meglepő ítéletet hozott az ünnep előtt a Fővárosi Ítélőtábla az úgynevezett Fidesz-levelek ügyében: megfelezte a Magyar Postának a Fidesszel szembeni követelését - áll a Magyar Hírlap pénteki számában. Az állami vállalat 109 millió forintot követelt a párttól az országgyűlési választások tavalyi, második fordulója előtt kézbesített 3,6 millió kampánylevél után. A megrendelő nem fizetett, így a posta beperelte a pártot. A Fővárosi Bíróság tavasszal a Fideszt 120 millió forint megfizetésére kötelezte, de az elsőfokú ítélet ellen a párt fellebbezett. A Fidesz arra hivatkozva tagadta meg a fizetést, hogy a posta számos levelet nem kézbesített.

A Fővárosi Ítélőtábla határozatában részben helyt adott a Fidesz érvelésének. A Magyar Hírlap értesülése szerint a testület azzal indokolta döntését, hogy a párt és a vállalat között létrejött szerződés úgynevezett időgarantált szolgáltatásnak minősül. Ez azt jelenti: a posta a kampányküldemények kézbesítésére garanciát vállalt, arra, hogy megadott határidőn belül minden küldeményt házhoz visz. Vagyis ebben az esetben egy olyan piaci megállapodás született, amely mindkét fél számára kötelezettségeket írt elő. Lényegében ezért kötelezte csak a bíróság ötvenegynéhány millió forint megfizetésére a Fideszt.

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Rt. szóvivője a lapnak azt mondta: a vállalat vezetését megdöbbentette az ítélőtábla másodfokú, jogerős határozata. Egyelőre nem kapták meg a hivatalos indoklást, így csak azt követően döntik el, hogy élnek-e a Legfelsőbb Bíróságon rendkívüli jogorvoslati kérelemmel. Vélhetően igen, mert - mint fogalmazott a szóvivő - 44 ezer postás dolgozó becsületesen elvégzett munkáját kérdőjelezték meg ezzel a döntéssel.

A Fidesz tavaly április 17-én állapodott meg az állami céggel arról, hogy 48 órán belül, még a kampánycsend előtt kézbesítik Orbán Viktor akkori miniszterelnök kampányleveleit. A felek között két szerződés született: az egyik 2,8 millió - Ausztriában készített - levél kézbesítésére vonatkozott. A másik 800 ezer levél előállításáról és továbbításáról szólt. Utóbbi teljesítéséért a Fidesz 15 millió forintot kifizetett, ám az összesen 3,6 millió küldemény kiszállításának díját már nem egyenlítette ki. A posta ugyanakkor 93 ezer küldeményt visszaadott a megrendelőnek, mert azokat többek közt hiányos címzés miatt, nem sikerült eljuttatnia a címzettekhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKK