Salgó személyesen rendezné vitáját Polttal

Salgó László országos rendőrfőkapitány személyesen szeretne beszélni Polt Péter legfőbb ügyésszel, hogy tisztázzák Rejtő E. Tibor ügyészségi kihallgatásának és átszállításának körülményeit. A találkozót állítólag Lamperth Mónika belügyminiszter sürgeti, mert veszélyesnek tartja a két testület közti viszályt.

Fotó: MTI
Salgó László

Salgó László országos rendőrfőkapitány várhatóan arra kéri Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy személyesen is találkozzanak, miután az elmúlt napokban folytatott levelezésükkel nem sikerült feloldani nézeteltéréseiket. A két nyomozóhatóság vezetője közti vita Rejtő E. Tibor, a K&H Bank volt vezérigazgatója és a brókerbotrány egyik gyanúsítottja miatt robbant ki. Rejtőt október 9-én az ügyészség a rendőrség értesítése nélkül kihallgatta, majd átszállította egy ügyészségi fogdába. A két szervezet között korábban is voltak feszültségek a K&H-ügyben folyó nyomozás miatt.

Polt Péter a rendőrfőkapitány, a belügyminiszter és a felháborodott kormánypárti képviselők kérdéseire is azt mondta, hogy Rejtőt saját kérésére vette át az ügyészség. Rejtő Polt érvelése szerint maga kérte ügyészségi kihallgatását, és a zárkájában lévő svábbogarak miatt kérvényezte, hogy helyezzék át egy tisztább cellába.

Salgó László nem fogadta el Polt érveit, és továbbra sem ért egyet azzal, hogy a rendőrség értesítése nélkül vegyen át egy gyanúsítottat az ügyészség. Korábban sikerült elsimítani K&H-ügyben egy másik ügyészség-rendőrség vitát: akkor az ügyészség nem járult hozzá, hogy Ausztriában hallgassák ki a rendőrök Kulcsár Attilát, a bróker-ügy másik gyanúsítottját. Akkor a rendőrség végül elfogadta az ügyészség érveit.

Forrás: MTI
Polt Péter

A rendőrség és az ügyészség között ellentétet okoztak az utóbbi időben az előző kormány vélt gazdasági visszaéléseivel kapcsolatos nyomozások is. Míg a rendőrség több ügyben vádemelést javasolt, addig az ügyészség leállította nyomozásokat, arra hivatkozva, hogy a vádak nem elég megalapozottak.

A két testület közti ellentétnek politikai háttere is van: Polt Pétert a kormánypártiak a Fidesz, Salgó Lászlót az ellenzékiek a szocialisták emberének tartják, és így mindkét vezetőt elfogultsággal vádolják.

A két testület közti vetélkedés feloldását várja Salgó a személyes találkozótól. Az időpont egyelőre nincs kitűzve, sőt, még hivatalosan el sem hívta beszélgetni Poltot Salgó. A Vasárnapi Hírek című lap információi szerint a találkozót Lamperth Mónika belügyminiszter sürgeti, aki veszélyesnek tartja a két szervezet közti viszályt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK