Diszpécserszolgálat a hajléktalanokért

November elsején kezdik meg működésüket azok a regionális diszpécserközpontok, amelyek összehangolják a hajléktalanokkal foglalkozó intézmények munkáját. A szociális szervezetek idén télre sűrűsödő teajáratokat, több utcai szociális munkást, több férőhelyet ajánló szállásokat, elérhetőbb orvosi segítséget, együttműködést és kiépített diszpécserszolgálatot terveznek. A szaktárca több mint 4,5 milliárd forintot ad erre - írja a Népszabadság.

A kritikus időszak azonban máris itt van, az ősz eleje óta tizenegy ember halt meg hideg miatt. Számuk a tél végére akár több százra is emelkedhet, a statisztikák szerint évente körülbelül háromszázan halnak meg kihűlésben - sokuk azonban nem hajléktalan - írja a Népszabadság.

Országszerte több tízezren élnek az utcán, jelenleg mindössze nyolcezer szálláshely működik, illetve naponta ötezren kapnak ellátást nappali melegedőkben, népkonyhákon. Ha rá is lehetne venni a hajléktalanokat, hogy ne maradjanak az utcán, valamennyien nem férnének el a menhelyeken. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálatot szóvivője a lapnak elmondta: bár a kritikus időszakban gyakran valóban telt ház van a szállókon, menhelyeken, a rászorulóknak azonban mindenképpen találnak helyet, végső esetben akár a kórházakban is.

Több vidéki nagyvárosban már készek a hajléktalanok téli krízisellátására. Győrött a tervezett november elseje helyett már október 24-én kinyitották a krízisszállót. Sütő Csaba, a győri Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője szerint az idén hatvannal több ember tudnak befogadni a szolgálat különböző szállóiba, mint tavaly.

November elsején minden statisztikai régióban - a Nyugat-Dunántúlon Győrött - megkezdi működését az a regionális diszpécserközpont, amely fogadja a bejelentéseket, összehangolja az intézmények munkáját.
 
Szegeden összesen közel ezer hajléktalan él, közülük körülbelül nyolcszázat regisztráltak. Papp Istvánné, a városi önkormányzat Humán Szolgáltató Központjának igazgatója elmondta: a városban három telephelyen három intézmény gondoskodik a hajlék nélküliek ellátásáról.

Miskolcon évről évre valamivel többen élnek az utcákon: most másfélezerre becsülik a hajléktalanok létszámát. A jelenleginél itt is több szálláshelyre volna szükség főként a nőknek.

Pécsett, a Támasz Alapítvány női és férfi átmeneti szállásain, valamint ápolóotthonában összesen kétszáz ágyon éjszakázhatnak otthontalan emberek. Az évente 200 millió forintból gazdálkodó alapítvány működtet egy nappali melegedőt, ahol ötven hajléktalan időzhet - írja a Népszabadság.