Karácsonyig gáz nélkül maradhatnak a Lónyay utcában

Az utóbbi hetekben több fővárosi házban is megszüntették a gázszolgáltatást az életveszélyessé váló vezetékhálózatok miatt. A felújítás költsége a lakókat terheli, akiknek a munkálatok idejére megoldást kell találniuk a fűtésre és a meleg víz pótlására is. A IX. kerületi Lónyay utcában a helyzetet súlyosbítja, hogy a villanyhálózat nem bírja a rezsók és villanykályhák miatti többletfogyasztást. A lakóknak ráadásul nincs pénzük a felújításra sem, és így akár hónapokig is gáz nélkül maradhatnak.

Tegnap 5 fok volt a lakásban, most valamivel jobb a helyzet, 12 fok van - mondta az [origo]-nak hétfő délelőtt a IX. kerületi Lónyay utcában található társasház gondnoka, Solti Ferencné. A Lónyay utca 9. szám alatti házban október 13-án szüntették meg a gázszolgáltatást. Azóta nincs fűtés, és nincs meleg víz sem. A társasház ötven lakásában főleg idős nyugdíjasok élnek, de a lakók között vannak fiatalabb felnőttek és egészen kicsi gyerekekek is.

Fotó: Fábián Évi
Solti Ferencné fázik a Lónyai utcában

A gondnok elmondása szerint már szeptemberben észlelték, hogy szivárog a gáz a vezetékekből, és ezért több alkalommal is kihívták a gázművek szakembereit. A szakemberek a második javítás után azt mondták, ha harmadszor is hívni kell őket, akkor kikötik a gázt. Ez október 13-án meg is történt, a gázművek hívást kapott, a szolgáltatást megszüntették.

Solti Ferencné elmondása szerint ugyanakkor nem a lakók hívták fel a vállalatot, hanem valaki más. A hetvenéves asszony úgy tudja, egy Horváth Istvánné nevű nő kereste meg a gázműveket az újabb szivárgási panasszal. A házban ugyanakkor nincs ilyen nevű lakó - tette hozzá a gondnok.

A gázkikötés óta több lakógyűlést is tartottak, hogy megoldást keressenek a problémára. Tárgyaltak egy vállalkozóval, aki négymillió forintért vállalta volna a felújítási munkálatokat. Solti Ferencné szerint azonban a lakóknak nincs ennyi pénzük. A társasházban mindössze 15 aktív dolgozó él, a többiek nyugdíjasok.

A villanyszerelőt is naponta kell hívni

Az egyik lakógyűlésen kiszámolták, hogy a tulajdonosoknak négyzetméterenként 1272 forintot kellene fizetniük a gázvezetékekkel kapcsolatos felújításért. Solti Ferencné szerint a többség számára ez az összeg is gondot okoz, ráadásul vannak olyan lakók, akik még a közös költséget sem tudják rendesen fizetni. Az ötven lakásból mindössze arra a háromra lehet biztosan számítani, amelyek önkormányzati tulajdonban vannak. A gondnoknak személy szerint közel nyolcvanezret kellene előteremtenie, 49 ezer forintos nyugdíjából azonban erre nem lesz képes. Hozzátette: már a saját temetésére félretett pénzt is felélte korábban.

Fotó: Fábián Évi
Kevés lakó tudna fizetni a felújításért

Ha sikerülne megegyezni egy vállalkozóval a felújításról, a munkálatok akkor is legalább 6-7 hétig eltartanának a három épületből álló társasházban. Ez azt jelentené, hogy ha most elkezdenék a munkát, akkor december közepére, rosszabb esetben inkább karácsonyra lenne újra gázszolgáltatás a házban - mondta a gondnok. Addig maradnak az alternatív fűtési és főzési megoldások: a villanykályha, a rezsó vagy éppen a cserépkályha, amellyel ugyanakkor csak tíz lakás rendelkezik.

A problémát tetézi, hogy a társasházban nemcsak a gázvezetékek szorulnak felújításra, a villanyhálózat legalább annyira elavult. A gondnok elmondása szerint az elmúlt néhány hétben 18 alkalommal kellett villanyszerelőt hívni. Hogy a szakembert bárki és bármikor elérhesse, a telefonszámát mindegyik lépcsőfordulóban kiírták a falra. A villanyszerelőre azért van egyre gyakrabban szükség, mert a gázkikötés óta a lakók - érthető okokból - jóval többször használnak árammal működő háztartási eszközöket, a hálózat ugyanakkor nem bírja a terhelést, és időnként megszűnik az áramszolgáltatás.

A közös képviselő nem nyilatkozik

A IX. kerületi Polgármesteri Hivatal megkeresésünkre azt közölte, hogy az ügyben a Ferencvárosi Bérleményüzemeltető Kft. illetékes. A cég vezetője, Hollósi Miklós az [origo]-nak azt mondta, nem ők, hanem a közös képviseletet ellátó vállalkozás tud tájékoztatást adni. Hollósi annyit elmondott: a Lónyay utcai ház nem egyedülálló eset, nemrég egy Üllői úti társasházban is kikapcsolták a gázt. Abban az ingatlanban éppen folyamatban vannak a felújítási munkálatok, várhatóan ezekben a napokban végzi majd el a visszaállításhoz szükséges minőségellenőrzést a Fővárosi Gázművek.

A szóban forgó társasház közös képviseletét a Generál-F Kft. látja el. A cég megkeresésünkre azt közölte, hogy nem kívánnak semmilyen nyilatkozatot sem adni az ügyben.

Közel harminc házban kapcsolták ki a gázt

A Lónyay utcai társasházzal nagyjából egy időben kapcsolták ki a gázt a VIII. kerületi Diószeghy Sámuel utca több házában is. A Fővárosi Gázművek ott is lakossági bejelentésre szállt ki a helyszínre, és megállapította, hogy a vezetékek különösen rossz állapotban vannak, a pincében húzódó csövek korrodálódtak, szivárgott a gáz, és ezért az ott lakók biztonsága érdekében szüneteltetni kell a szolgáltatást.

A VIII. kerületi Polgármesteri Hivatal közleményben adott tájékoztatást a történtekről. A hivatal közlése szerint a Diószeghy utcában három háznál kötötték ki a gázt. A 22. szám alatt található, 14 lakásos házban szakaszosan, a 28. szám alatti épületben (8 lakás) és a 26. szám alatti épületben (58 lakás) pedig teljesen elzárták a gázt.

Az önkormányzat vagyonkezelő irodája már szerződést is kötött a felújítás kivitelezőjével, a munkálatok várhatóan egy héten belül be is fejeződnek. Ez ugyanakkor csak a Diószeghy utca 22. és 28. szám alatti házakra vonatkozik. Az 58 lakásos társasház esetében ugyanis először nyomáspróbát hajtanak végre, hogy egy új, úgynevezett injektálási technológiával minél hamarabb újraindulhasson a gázszolgáltatás. Ha azonban ez nem megoldható, akkor ki kell cserélni egy 60 méter hosszú földvezetéket. Ebben az esetben november végére indulhatna csak újra a gázszolgáltatás a Diószeghy utca 26. szám alatt.

A Fővárosi Gázművek Rt. hálózati igazgatója szombaton nyilatkozott az MTI-nek a gázkikötésekről. A hétfőn elérhetetlennek bizonyuló Csallóközi Zoltán akkor elmondta, hogy a törvény értelmében a gázszolgáltató csak a közterületen lévő vezetékekért felel, a telekhatáron belül az ingatlantulajdonos feladata a karbantartás.

Ez azt jelenti, hogy a tulajdonosoknak maguknak kell rendszeresen ellenőriztetni, és ha szükséges, saját költségükön megjavíttatni a házon belüli hálózatot. A hálózati igazgató elmondása szerint az épület nagyságától, a vezeték méretétől függően félmillió forinttól két és fél millió forintig terjedő költségei lehetnek egy-egy felújításnak.

Csallóközi elmondta azt is, hogy a városban más házakban is szünetel a gázszolgáltatás. Az [origo] a Fővárosi Gázművektől úgy értesült, hogy mintegy harminc olyan ház van a fővárosban, ahol az elavult gázvezetékek miatt fel kellett függeszteni a szolgáltatást.

Pethő András

Fotó: Fábián Évi