László Csaba pert nyert a Magyar Nemzettel szemben

Sajtópert nyert László Csaba pénzügyminiszter a Magyar Nemzettel szemben; a Fővárosi Bíróság hétfőn kihirdetett, nem jogerős ítélete szerint a lap valótlanul állította, hogy a felperes a  K&H Banknál korábban betöltött vezető tisztségével összefüggésben közvetlenül, személyesen felelős a brókercégnél történt visszaélésekért.

A Magyar Nemzet augusztus 21-én megjelent "A K&H-dosszié 2. rész" címmel nagy terjedelmű elemzést tett közzé, melyben többek között arról írt, hogy László Csaba a pénzintézetnél azt a területet irányította, ahol a sikkasztás történt, illetve lehetővé tette a sikkasztást. A hétfőn kihirdetett elsőfokú döntés indoklása szerint a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek van általános felelősségük a társaságnál történtekért, ám a cikkben használt megfogalmazások közvetlen, személyes felelősség látszatát keltik. Ezt pedig a sajtóperben nem sikerült az alperesnek bizonyítania.

Az ítélet szerint valótlanul állította a Magyar Nemzet, hogy a brókerrel kapcsolatos humánpolitikai döntésével, a bróker vezetői beosztásba való kiválasztásával összefüggésben személyes kapcsolat is létrejött Kulcsár Attila és László Csaba között. A nem jogerős ítélet szerint valótlan volt a lapnak az az állítása is, hogy László Csaba miniszteri kinevezése után helyettes államtitkárokat távolított el, ugyanis csak egyetlen ilyen beosztású személy távozott a pénzügyi tárcától az új miniszter beiktatása nyomán, méghozzá az egészségügyi minisztériumba, ahol helyettes államtitkári beosztást kapott. Az ítélet jogerőre emelkedése után a Magyar Nemzetnek sajtó-helyreigazítást kell közzétennie.