Meghosszabbítják az iraki magyar kontingens mandátumát

A parlamenti pártok támogatásukról biztosították az iraki válság rendezése érdekében történő magyar katonai hozzájárulásról szóló határozat módosítását hétfőn az Országgyűlésben.

A javaslat általános vitájában Juhász Ferenc honvédelmi miniszter kiemelte, a kormány szükségesnek tartja a magyar szállító kontingens mandátumának meghosszabbítását oly módon, hogy hatályon kívül helyeznék a határozatban eredetileg előírt hat hónapos határidőt, de a 2004. december 31-i végső határidő változatlan maradna.

"A magyar szállító kontingens parancsnokságát ellátó lengyel fél azzal a kéréssel fordult a magyar illetékesekhez, hogy további hat hónapig biztosítsák a magyar kontingens kint tartózkodását" - mondta a miniszter.

Az SZDSZ nevében felszólaló Mécs Imre elmondta, frakciója támogatja a határozati javaslat módosítását. Dobó László (Fidesz) közölte: támogatni fogják a javaslatot, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az iraki demokratizálódási folyamat a tervezettnél tovább fog tartani. Az MDF-es Karsai Péter leszögezte: támogatják a javaslatot, de szorgalmazta, a jövőben legyen egyeztetés a nemzetközi békefenntartásban részt vevő magyar csapatok létszámhatárának megállapításáról.