Orvoslátogatás csak rendelési időn kívül

Csak rendelési időn kívül látogathatják a háziorvosokat a gyógyszerügynökök, igaz utóbbiak ezentúl biológusok, vegyészek, egészségügyi főiskolát végzettek is lehetnek. A gyógyszerek promóciójáról szóló, több havi egyeztetés után megszületett rendeletet a héten írja alá az egészségügyi miniszter - írja a Magyar Hírlap.

Kökény Mihály egészségügyi miniszter szerint a rendelési idő a betegeké, ezért a cégek gyógyszerismertető munkatársai csak azon kívül kereshetik fel a doktorokat. A miniszter a Magyar Hírlap szerint a héten aláírja a gyógyszerek promóciójáról szóló rendelet módosítását.

Sokáig még bizonytalan volt, hogy a rendelési időben teljesen kitiltják-e az orvoslátogatókat a rendelőkből, vagy kötelező előzetes időpont-egyeztetést írnak elő. A miniszter - úgy tűnik - a szigorúbb megoldás híve. A gyógyszerpiac szereplőinek ugyanakkor engedmény, hogy ezután orvosok és gyógyszerészek mellett biológusok, vegyészek, és egészségügyi főiskolát végzettek is lehetnek gyógyszerügynökök.

Újdonság az is, hogy a gyógyszerismertetők ezentúl igazolványt kapnak az Országos Gyógyszerészeti Intézettől, amit akár vissza is vonhat a kibocsátó, ha nem a jogszabályoknak megfelelően dolgozik az ügynök.

Változás még, hogy az eddigi tíz helyett csak két doboz ingyengyógyszert adhat az ügynök "orvosi mintaként" a doktornak, de azt is csak annak, aki ténylegesen betegekkel foglalkozik. A rendeletben azt is előírják, hogy ha adóköteles juttatásban részesít egy orvost egy gyógyszercég - például utaztatja - akkor rendelkezésére kell bocsátani az adópapírokat, mivel ez természetbeli juttatásnak számít. Igaz, várhatóan ezután is szakmai tanulmányutakként tünteti majd fel ezeket mindkét fél - írja a Magyar Hírlap.