Az elmúlt hónapok látványos pontszámváltozásait minimális emelkedések és csökkenések követték a politikusok népszerűségi listáján. Az a ritka helyzet adódott, hogy az első öt helyen álló politikus népszerűségi indexe teljesen megegyezik az elmúlt havival - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos októberben végzett közvélemény-kutatása alapján.

A kormánypárti politikusok népszerűségének csökkenése megállt, még László Csaba népszerűsége - aki az utóbbi hónapokban 11 pontot veszített - sem csökkent tovább. Stabilizálta pontszámát és helyezését a miniszterelnök is, az ötödik helyen maradva.

Az élen állók mindegyike megőrizte múlt havi pontszámát, így továbbra is holtversenyben vezeti a listát Mádl Ferenc és Dávid Ibolya, s négy hónapja állandó a harmadik helyezett is, Bárándy Péter. A negyedik helyen - akár a múlt hónapban - Szili Katalin áll. Az ötödik a kormányfő, őt Kuncze Gábor SZDSZ-elnök követi, majd Demszky Gábor főpolgármester és Orbán Viktor Fidesz-elnök következik.

A lista innentől - a 12. helyen álló Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője kivételével - kormánypárti politikusokból áll, az utolsó két helyen (23. és 24.), található még két fideszes, Áder János és Kövér László.

A népszerűségi lista új szereplője Kökény Mihály, aki sokak által ismert személyiség, a lakosság 71 százaléka tudott véleményt nyilvánítani róla. A legtöbben - százból negyven ember - közepes osztályzatot adott neki, míg a válaszolók egynegyede csak elégségest. Összpontszáma 43 lett az elérhető 100-ból. A társadalom különböző nemű, végzettségű, foglalkozású, lakóhelyű és életkorú csoportjai körülbelül azonosan viszonyulnak Kökény Mihályhoz, a többség 40-45 pontot adott neki. Az idősebbek azonban másként vélekednek, ők 49 pontra értékelték a minisztert. Jelentős az eltérés, ha a politikai hovatartozás szerint vizsgáljuk a véleménynyilvánítókat. Az MSZP-hívek körében 56, a Fidesz-táborban 33 pontot kapott - írja a Népszabadság.