Az Éva vermut miatt támadják a Pénzügyminisztériumot

Font Sándor MDF-es képviselő azt állítja, hogy az egyik kormánypárthoz "különösen közel álló", szeszipari termékeket gyártó és forgalmazó cég milliárdokat nyerhet egy, a Pénzügyminisztérium által benyújtott törvénymódosítással, amely szerint nem kell kifizetnie milliárdos adóhátralékát. Bár az ellenzéki politikus nem nevezte meg, de elmondásából egyértelműen következik, hogy Zwack Péter volt SZDSZ-es képviselőre és a tulajdonában lévő Zwack Unicum Rt.-re és a cég által gyártott Éva vermutra utalt. A Zwack Rt. szerint egy fillért sem nyernek a módosítással, mert nincs adóhátralékuk. A PM állítja: a sok problémás eset miatt kell változtatni a szabályozáson.

 

Szeszipari vállalkozók számára kedvező törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek a Pénzügyminisztérium. A módosítás különösen az egyik kormánypárthoz nagyon közel álló vállalkozónak kedvez, akinek személyes kérésére módosítják a törvényt, így cégének 2 milliárd forint adóhátralékot nem kell kifizetnie - állítja Font Sándor MDF-es képviselő.

Font szerint a cégcsoport ügyével a Pénzügyminisztérium magas rangú vezetői is foglalkoztak, bár ezt a tárca tagadta. A PM végül egy, szerinte a szeszipari vállakozók többségére nézve előnyös törvényjavaslatot nyújtott be a képviselő szerint, amelynek értelmében "a kötelező érvényű vámtarifa-besorolással vagy annak megváltoztatásával összefüggő adókötelezettség, illetve jogkövetkezmény a vámtarifa-besorolás kötelezővé válásának napját megelőző időszakra nem állapítható meg". Vagyis az új törvény hatályba lépésekor tiszta lappal indulhatnak a szeszipari cégek, korábbi, a vámtarifa-besorolással összefüggő tartozásaikat nem kell kifizetniük.

A Pénzügyminisztérium által benyújtott adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló törvényjavaslat 100. paragrafusának 21. bekezdése ugyanis lehetővé teszi, hogy szeszipari cégek több milliárd - Font Sándor MDF-es képviselő szerint akár 25-30 milliárd forintnyi - adó befizetése alól mentesüljenek. Az ellenzéki politikus által emlegetett, de meg nem nevezett cég a politikus szerint 2 milliárdot nyerhet a módosítással.

A változtatás szükségessége azért merült fel, mert jelenleg a szeszipari cégek saját maguk döntik el, hogy a jogszabályi előírások alapján termékeik után milyen vámtarifa-besorolás alapján fizetik az adót. Az adó mértéke attól függően, hogy finomszesz alapú italról vagy párlatról, erjesztett alkoholos italról van-e szó, jelentősen eltérhet. Bár a legtöbb termék esetében egyértelmű, hogy melyik kategóriába tartozik a termék, néhány italnál - így többek között a vermutok esetben - ez vitára adhat okot. A nem teljesen egyértelmű esetekben a gyártók a számukra kedvezőbb besorolást választják, így literenként akár 170 forintot is nyerhetnek. Az MDF-es képviselő szerint az általa említett esetben sem a megfelelő vámtarifaszám alá sorolták az egyik terméket, és literenként 115 forintot fizetett az államnak a törvény szerint fizetendő 292 forint helyett.

Fotó: Fábián Évi
A vita tárgya az Éva vermut

Bár Font nem nevezte meg a vállalkozót, az [origo] értesülései szerint a fentiek alapján egyértelmű, hogy Zwack Péter volt szabad demokrata képviselőre és az általa vezetett Zwack Unicum Rt.-re utalt az ellenzéki politikus. A vita tárgya pedig az Éva vermut után fizetendő jövedéki adó. Kerényi Péter, a Zwack Unicum Rt. kommunikációs igazgatója azonban tagadta, hogy Zwack Péter bármilyen formában kérte volna a Pénzügyminisztérium felső vezetését törvénymódosítással kapcsolatos változtatásokra.

Közölte azt is, hogy a Zwack Unicum Rt.-nél sem jövedéki, sem más adónemben semmilyen vizsgálat nem folyik. A cég mind a múltban, mind jelenleg rendszeresen és fegyelmezetten teljesíti valamennyi adókötelezettségét, ebből következően adótartozása és ebből következően adóügye nincs. Így a törvénymódosítás a Zwack Unicum Rt befizetési kötelezettségeit semmilyen formában nem befolyásolhatja - közölte a kommunikációs igazgató.

A Pénzügyminisztérium közleménye állítja: nem tudnak arról, hogy a törvénymódosítás miatt bármelyik szeszesitalgyártó céget kedvezőbb pozícióba hoznák, nem azért készítették el a javaslatot, hogy a szeszipari vállalkozóknak kedvezzenek, ráadásul nem is egy konkrét  ügy miatt vált szükségessé a módosítás.

A PM szerint azért kell változtatni a törvényen mert 2002-ben és 2003-ban több olyan, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának tevékenységével kapcsolatos panasz érkezett a Pénzügyminisztériumhoz, amelyek hasonló jellegük miatt jogalkotási szinten igényeltek megoldást.

Az ügyek közös jellemvonása az volt, hogy sok esetben az előállított alkoholos italok vámtarifaszámát a VPOP másképp ítélte meg, mint a korábbi ellenőrzések során. A feltárt adóhiányt és a bírságot ilyenkor több évre visszamenően szabják ki, ami gyakorlatilag ellehetetlenítheti ezeket a cégeket, amelyek pedig jóhiszeműen, vámhatósági engedéllyel, vámhatósági felügyelet és havi ellenőrzés mellett végezték tevékenységüket.

A PM szerint a törvényjavaslat az adózók jogbiztonságát sértő gyakorlatnak kívánja elejét venni azáltal, hogy egy új feltételrendszerbe helyezi a szeszipari vállalkozók tevékenységét a kötelező érvényű vámtarifabesorolás jogintézményének létrehozásával és bevezetésével, és egyúttal kimondja, hogy a korábban már ellenőrzött és jóváhagyott tevékenységgel kapcsolatban nem lehet visszamenőlegesen adóhiányt megállapítani - közölte a Pénzügyminisztérium.

A változtatás lényeges eleme, hogy a jövőben nem a gyártók, hanem az illetékes hatóságok, így a Vegyvizsgáló Intézet és a VPOP döntheti el, hogy egy adott termék milyen vámtarifa-besorolásba kerül. Így megszűnne az a törvényi kiskapu, ami a vitás esetekben a vállakozóknak kedvezett, mert még ha fellebbeznek is a hatóságok döntése ellen, annak nincs halasztó hatálya.

Komáromi Gergely