Eddig csak függetlenek buktak le választási csalással

A Fidesz a választási törvény szigorítását kezdeményezi annak hatására, hogy a bíróság hétfőn választási csalás miatt megsemmisítette a demecseri polgármester-választás eredményeit. Az Országos Választási Iroda vezetője szerint ugyanakkor nem a demecseri az első eset, 1998-ban és 2002-ben is két-két alkalommal már hozott hasonló döntést a bíróság. Igaz, ez az első eset, amikor nem független, hanem párt által indított jelöltről van szó. A Szabolcs megyei szocialisták továbbra is furcsállják a bíróság döntését, amely szerint az MSZP-SZDSZ jelöltje csalással nyert a választásokon.

Nem a demecseri az első eset, amikor a bíróság megsemmisítette a választási eredményeket. Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője az [origo]-nak azt mondta: az 1998-as önkormányzati választásokon a Borsod megyei Abaújlakon és a Szolnok megyei Tiszafüreden, 2002-ben pedig a Baranya megyei Drávacsehin és a Somogy megyei Nagykorpádon történt hasonló eset. A konkrét ügyekre az OVI vezetője nem tért ki, csupán annyit mondott, hogy valamennyi esetben olyan szabálytalanságokat állapított meg a bíróság, ami befolyásolhatta a választási eredményeket, ezért megsemmisítette azokat és új választásokat írtak ki. Az ügy érdekessége ugyanakkor, hogy a demecseri az első eset, amikor párt jelöltjéről állapították meg, hogy választási csalást követett el, a többi esetben független jelöltekről volt szó.

 

A demecseri időközi polgármester-választást november 19-ig kell megismételni, a konkrét időpontot a helyi választási bizottság tűzi ki. A törvénynek megfelelően a választási eljárásnak csak a befejező részét, a szavazást, illetve a hozzá kapcsolódó kampányt kell megismételni. Ennek megfelelően nincs mód új jelöltet állítani, ugyanaz a két jelölt, Fáky Lászlóné, a Fidesz és Kis Gyula, az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület közös jelöltje indulhat a megismételt választáson.

 

A választás megismétléséről hétfőn döntött a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróság  jogerős ítéletében, helyt adva a Fidesz megyei szervezete által benyújtott kifogásoknak. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a helyi és a területi választási bizottság által is megállapított törvénytelenségek - az, hogy Kis Gyula (MSZP-SZDSZ) valótlanul állította kampányszórólapján, miszerint megkapta az ajánlószelvények több mint felét, illetve egyik támogatója szervezetten szállított szavazókat voksolni, valamint a jelölt jogtalanul oktatási intézményben kampányolt - befolyásolták a szavazás végeredményét.

 

Dukacs István, az MSZP megyei elnöke az [origo]-nak elmondta: elfogadják a bíróság döntését, de ugyanakkor furcsállják is azt. Bővebben azonban nem akart erre a megjegyzésére kitérni, csupán egy példát említett, miszerint az a nő, akit a választópolgárok állítólagos szállítása miatt elmarasztaltak, se jogosítvánnyal, se gépkocsival nem rendelkezik. A további kérdéseket azzal hárította el a megyei elnök, hogy nem tartja helyénvalónak a bíróság döntésének kritizálását. "Új választás lesz, nem lesz új jelölt, mert Kis Gyula alkalmas a posztra. Újra meg fogjuk nyerni a választásokat" - mondta szűkszavúan Dukacs.

 

Lövei Csaba, az SZDSZ szabolcsi irodavezetője az MTI-nek azt mondta: ma már nem lehet bebizonyítani, hogy Kis Gyula valótlanul állította, hogy megkapta az ajánlószelvények több mint felét, hiszen a dokumentumokat meg kellett semmisíteni. "A szavazást nem a szelvények száma dönti el, hiszen ilyen alapon az állítólag 1817 ajánlást leadott Fáky Lászlónénak, a Fidesz jelöltjének nyernie kellett volna, mégis csak 1024-en voksoltak rá, szemben Kis Gyula 1547 szavazatával" - tette hozzá.

 

Lövei szerint a kampányban elhangzott állítások nem lehetnének perdöntőek, mert "a Fidesz jelöltje is befolyásolta a szavazókat azzal, hogy tanuszodát és sportcsarnoképítést ígért, holott a demecseri önkormányzat költségvetése és hitelképessége erre nem teremt lehetőséget".

 

A harmadik kifogásolt és a bíróság által elfogadott állítással kapcsolatban - miszerint Kis Gyula oktatási intézményben kampányolt - a szabolcsi SZDSZ-vezető elmondta: valóban készült a demecseri gimnázium bejárata előtt egy kép a jelöltről az egyik miniszterrel, de "ilyen alapon a Fideszt is elmarasztalhatták volna, hiszen a párt elnöke, Orbán Viktor a helyi iskola épületében lévő tornateremben tartotta a választási nagygyűlését".

 

Lövei Csaba végül megemlített egy 2002. áprilisi ügyet, amikor szerinte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság egy hasonló választási ügyben - amelyhez csatolták a rendőrségi jegyzőkönyvet is a bűncselekmény elkövetéséről - a mostanival teljesen ellentétes döntést hozott. A bíróság akkor nem fogadta el a területi választási bizottság által elrendelt nyírbátori kerületi országgyűlési képviselő-választás megismételtetését, hanem jóváhagyta a szavazás eredményét. "A jogbiztonságot nemigen erősítik a többféleképpen minősített esetek" - állította az SZDSZ szabolcsi irodavezetője.

 

Az október 19-én tartott korábbi választáson Kis Gyula 1547 szavazatot kapott, míg Fáky Lászlónéra 1024-en voksoltak. Az időközi polgármester választást ezért kellett kiírni, mert júliusban elhunyt a település korábbi önkormányzati vezetője, a Fidesz jelöltjének férje.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK