A magyar katonák fele tovább szolgálna Irakban

A 300 fős iraki magyar szállítózászlóalj katonáinak fele szeretné szolgálatát fél évvel meghosszabbítani. Erről Szenes Zoltán vezérkari főnök számolt be kedden. A hadsereg már megkezdte a misszió meghosszabbításának katonai tervezését, jóllehet a parlamenti jóváhagyás még hátra van.

Az előzetes felmérések szerint az iraki magyar szállító kontingens 300 katonájának körülbelül fele szeretné meghosszabbítani szolgálatát fél évvel. A Magyar Honvédség már megkezdte a váltási feladatok, illetve az új állomány felkészítésének tervezését - mondta Szenes Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Ugyan a parlament még nem járult hozzá a kontingens februárban lejáró mandátumának meghosszabbításához, a katonai tervezési folyamat már megindult. A tábornok tudatta: egyebek között megvizsgálják azt is, hogy kibővítsék-e a magyar kontingens működési területét a déli irányba, ugyanis így a tengeren délről érkező humanitárius szállítmányok eljuttatásában is segédkezhetnének a magyar katonák.

A vezérkari főnök hangsúlyozta: "a déli körzet nyugodt, stabil és kiegyensúlyozott", tehát a magyar kontingens működési területének kiterjesztése nem jelentene nagyobb veszélyt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK