Az Inter-Európa Bankból 15, az OTP-ből pedig egy pénztárost gyanúsítottak meg a nyomozók a brókerbotránnyal összefüggésben. A vallomást megtagadó pénztárosok nem tettek eleget a pénzmosás gyanúja miatti bejelentési kötelezettségüknek a nyomozók szerint.

Két bank 16 pénztárosát gyanúsítják a K&H Equitiesnél történt sikkasztás kapcsán, hogy nem tettek bejelentést pénzmosás gyanúja miatt - jelentette be Gera Antal alzredes, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának főosztályvezetője, aki hozzátette: ez a szám tovább emelkedhet. Jelenleg az Inter-Európa Bankból 15, az OTP-ból pedig egy pénztárost érint az ügy. A Btk. szerint három év szabadságvesztéssel is sújthatók a bankpénztárosok, ha bíróság előtt is megáll a nyomozók gyanúja. 

A gyanúsítottak eddig megtagadták a vallomástételt, de egyelőre szabadlábon védekezhetnek. Felsőbb vezetők felelősségét a nyomozás jelenlegi állása nem támasztja alá - jelentette ki Gera Antal.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete korábbi jelentése szerint feltehetőleg három banknál nem tettek eleget pénzmosás gyanúja miatti feljelentési kötelezettségüknek. A nyomozók megállapították, hogy a PSZÁF által említett három bank közül az egyiknél, a Volksbanknál ez kizárható.

Rajtuk kívül 11 gyanúsítottja van a brókerbotránynak, akik közül négyen előzetesben vannak, ketten pedig (egy pénzmosással gyanúsított szír állampolgár és Kulcsár Attila álbróker) külföldön tartózkodnak. A sikkasztás kárértéke - amelyet a nyomozók is csak becsülni tudnak - közel tízmilliárd forintra tehető. Zárolásokkal és lefoglalásokkal eddig mintegy egymilliárd forint értékben sikerült biztosítani a kár megtérítését. Négy gyanúsítottól például 52 ingatlant foglaltak le (az egyik a spanyol Ibiza szigetén található), valamint összesen 25 bankszámlát zároltak, amelyek közül tíz svájci.