Nem jövőre, hanem legkorábban 2005-ben engedélyezhetik a dajkaterhességet, vagyis azt, hogy egy pár gyermekét egy másik nő hordja ki. Felmérések szerint évente 50 pár élne a dajkaterhesség lehetőségével, ha ezt a jogszabályok lehetővé tennék.

A dajkaterhesség engedélyezéséről a genetikai törvény koncepciójának részeként 2004 közepén tárgyalhat az Országgyűlés, az új szabályozás pedig leghamarabb 2005-ben léphet hatályba - jelentette ki Kökény Mihály egészségügyi miniszter kedden Körmenden. Kökény Mihály hozzátette: személy szerint híve annak, hogy a dajkaterhesség lehetősége rendelkezésére álljon azoknak a pároknak, akiknek csak ilyen módon lehet gyermekük.

A dajkaterhességgel kapcsolatban nemcsak a szakmai szabályokat kell megalkotni, hanem a szükséges jogi feltételeket és garanciákat is. A genetikai törvény részeként a reprodukcióról szóló más rendelkezések változásaival együtt dönthetnek majd a dajkaterhesség kérdéséről is - mondta a miniszter.

A dajkaterhesség lényege, hogy szükség esetén a szülők valamelyikének közeli hozzátartozója hordaná ki a gyermeket, hogy azoknak a nőknek is lehessen gyermekük, akik nem tudnak teherbe esni, vagy nem tudják kihordani a magzatot. Felmérések szerint évente körülbelül 50 pár élne a dajkaterhesség lehetőségével.