Drágábbak lesznek az olcsó gyógyszerek

Akár havi több ezer forinttal is emelkedhetnek a súlyos, és a krónikus betegek gyógyszerkiadásai jövőre. A kormány döntése nyomán ugyanis számos, jelenleg ingyenes vagy nagyon olcsó orvosságot kisebb mértékben támogat majd az egészségbiztosító. A betegeknek így esetenként jóval többet kell fizetniük, hacsak nem állnak át másik orvosságra - írja a Magyar Hírlap.

Az egészségbiztosítónak összesen 62 milliárd forintot kell megspórolnia jövőre a kormány döntése nyomán. A szükségesnél ennyivel kevesebb jut az orvosságok támogatására - írja a Magyar Hírlap. A lap szerit a megtakarítás egyaránt érinti majd a gyógyszergyártókat és a betegeket. Az előbbiek 2004-ben maximum három százalékkal emelhetik készítményeik árait, ám ez nem jelenti azt, hogy minden orvosságáért többet kérhetnek, sőt, az úgynevezett kiemelt támogatású gyógyszereknél, árcsökkentésre sarkallja a kormány a gyártókat.

Az ilyen 90, illetve száz százalékban támogatott orvosságok után egyre több pénzt fizet ki ugyanis a biztosító. Ez idén már majdnem elérte a százmilliárd forintot az évre jutó 242 milliárdból. A biztosító most felülvizsgálja a kiemelt támogatású orvosságokat, és csak a két legolcsóbbat finanszírozza ily módon a jövőben.

Eszerint a súlyos, illetve a krónikus betegek - főleg az ő orvosságaik vannak ugyanis ezekben a kategóriákban - egyes gyógyszerekért havonta akár több ezer forinttal is többet kell hogy fizessenek. Egy olyan készítmény például, amely több tízezer forintba kerülne és eddig ingyenes volt, ezután az ár 10 százalékát ki kell fizetnie a betegnek.

A biztosító így hiába finanszírozza kisebb mértékben a 90, illetve százszázalékos támogatási körből kieső gyógyszerek megvásárlását, a betegek kiadásai nőnek, és csak egy módon menekülhetnek meg a pluszkiadástól, ha más gyógyszerre váltanak. A szakemberek szerint viszont ez nem egyszerű a súlyos vagy élethosszig tartó gyógyszerszedésre kényszerülő betegnél. Náluk ugyanis több hétig tart amíg beállítják egy orvosságra - derül ki a Magyar Hírlap cikkéből.

KAPCSOLÓDÓ CIKK